06 Νοεμβρίου 2013

Πίτσα

Έγραφα πριν λίγο καιρό για τη ζύμη για πίτσα που μου έμαθε η Ειρήνη. Ε, λογικό είναι να δώσω κάποια στιγμή και μια ιδέα για το πώς φτιάχνεται η πίτσα. Ήταν ένα φαγητό που έφτιαχνε η Ιταλίδα νοικοκυρά με πράγματα που είχε στο ντουλάπι της. Απλά, έπρεπε να έχει φούρνο αναμμένο. Ε, το χειμώνα αυτό ήταν εύκολο, αφού δούλευε η φωτιά για ζέσταμα. Τις άλλες εποχές, δεν ξέρω πώς το κατάφερναν! Ιταλικής προέλευσης, αλλά έχει γίνει αγαπημένο φαγητό σε πολλές χώρες. Όπου και να ταξίδεψα, πίτσα υπήρχε.

Η ιδέα για την πίτσα είναι απλή: ζυμάρι (νερό κι αλεύρι στο σπίτι υπάρχει, το τι άλλο θα μπει στο ζυμάρι έρχεται δεύτερο), λίγη ντομάτα φρέσκια ή σε σάλτσα (που στην Ιταλία μάλλον υπάρχει στο κάθε σπίτι για την πάστα -δηλαδή το ζυμαρικό- που ανοίγει το γεύμα), τυρί που στο ψήσιμο θα λιώσει και θα συνδέσει τα υλικά που θα μπούνε πάνω στο ζυμάρι (και στα αγροτόσπιτα πάντα υπήρχε τυρί) κι ό,τι βρεθεί στο ντουλάπι. Το προσούτο (ή το ζαμπόν ή ό,τι άλλο αλλαντικό θέλει ο καθένας) αλλά και μανιτάρια ή αντζούγες (όσο κι αν φαίνεται παράξενο) ή ελιές, λίγο κρεμμύδι, όρεξη να έχεις να βρίσκεις ιδέες (και κυρίως ντουλάπι να έχεις να ψάχνεις:) ). Α! την πιπεριά ξέχασα. Είναι που δεν μου αρέσει εμένα, αλλά είναι απ' τα συνηθισμένα συστατικά της πίτσας.
Η παράδοση θέλει η πίτσα να φτιάχνεται με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Κόκκινο (απ' τη ντομάτα), άσπρο (μοτσαρέλα) και πράσινο (πιπεριά). Την βάση λοιπόν την έχουμε. Εδώ θα παρουσιάσω μια εκδοχή, την πιο τυπική. Όχι μ' ό,τι βρεθεί αλλά με αυτά που τραβάει η όρεξή μας. Ιδέες δηλαδή τυπικές, αλλά άμα υπάρχει όρεξη, μπορεί να γίνουν διάφοροι πειραματισμοί.

Υλικά

1/2 δόση ζύμης
σάλτσα ντομάτας (ή για ευκολία κέτσαπ)
200 γρ. τυρί τριμμένο (εντάμ, ή κασέρι ή μοτσαρέλα ή κάποιο τέτοιο που λιώνει)
100 γρ. ζαμπόν
50 γρ. μπέικον
50 γρ. μανιτάρια
1 πράσινη πιπεριά

Εκτέλεση

Στρώνω τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί. Απλώνω πάνω της τη σάλτσα και πασπαλίζω με λίγο τυρί. Απλώνω τα αλλαντικά, τις πιπεριές και τα υπόλοιπα υλικά και σκεπάζω με τυρί τριμμένο (αν τα υλικά είναι πολλά, πασπαλίζω λίγο τυρί και ενδιάμεσα). Ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, στη χαμηλή θέση του φούρνου.
Στη συγκεκριμένη πίτσα της φωτογραφίας, όπως φαίνεται, πιπεριά δεν έβαλα. Αντίθετα, πρόσθεσα κρεμμύδι. Επίσης, αντί για τριμμένο τυρί στο τέλος, προτίμησα φέτες τυριού. Γούστα είν' αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.