22 Νοεμβρίου 2013

Ρουλώ κιμά

Ρουλώ κι όχι ρολό. Δεν ξέρω γιατί αλλά έτσι το ήξερα κι πράγματι έτσι το βρήκα γραμμένο σε βιβλίο της Σκούρα απ' το οποίο είναι κι η βασική ιδέα της σημερινής συνταγής (ως συνήθως είναι προσαρμοσμένη στα δικά μου). Αντίθετα, σε βιβλίο της Παραδείση το βρήκα ρολό αλλά καμία σχέση μ' αυτό που ήξερα, απορρίφτηκε αμέσως. Είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό, συνήθως το φτιάχνω όταν έχω τραπέζι.

Υλικά

1 κιλό κιμά
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
2 φρυγανιές
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αυγά ωμά και 3 βρασμένα (σχετικά σφιχτά)
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι δυόσμο
1 φλιτζάνι άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύω τις φρυγανιές στο γάλα τις λιώνω και τις προσθέτω στον κιμά. Βράζω το κρεμμύδι το σουρώνω και παίρνω το ζουμί που το ρίχνω όπως και τα ωμά αυγά (ή βάζω τα αυγά και τα κρεμμύδια στο μούλτι ώστε να γίνουν αλοιφή).  Προσθέτω το μαϊντανό, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και ζυμώνω το μείγμα πολύ καλά. Αλευρώνω ένα μαρμάρινο πάγκο (ή μια γυάλινη επιφάνεια) και τοποθετώ τον κιμά, τον ανοίγω σαν φύλλο χοντρό. Τοποθετώ τα βρασμένα αυγά ολόκληρα κατά μήκος του, τα τυλίγω και τα πλάθω καλά για να μην ανοίξει ο κιμάς με το ψήσιμο.
Τοποθετώ το ρουλώ σε ένα καλά λαδωμένο (ή ακόμα καλύτερα βουτυρωμένο) ταψί και το ψήνω σε σιγανό φούρνο (ο δυνατός κάνει το ρουλώ ν' ανοίγει). Όταν ροδίσει το γυρίζω κι απ' την άλλη και το περιχύνω με το κρασί. Καθώς ψήνεται το βρέχω με το ζουμί του.

Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να μισοκρυώσει. Το κόβω σε ροδέλες και το σερβίρω με πατάτες ή ρύζι ή αρακά κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.