12 Νοεμβρίου 2013

Σήματα τραπεζών

Η κάθε τράπεζα έχει και ένα σήμα, όπως και (σχεδόν) κάθε εταιρία. Μέχρις εδώ δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο ή έστω το αξιοσημείωτο. Τα αξιοσημείωτα αρχίζουν όταν προσπαθείς να καταλάβεις τι ακριβώς δείχνει το σήμα. Γιατί οι "μικρές" τράπεζες, διαλέγουν ένα απλό σήμα που να θυμίζει το όνομά τους. Ας πούμε η τράπεζα Αττικής, εεεε, συγγνώμην, η Attika Bank έχει διαλέξει ένα Α. Μπορεί να είναι λίγο πλάγιο, μπορεί να έχει κάποια αφαιρετικότητα ας πούμε, αλλά κανείς δεν αμφιβάλει πως είναι Α. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει σήμα ένα διπλό Τ. Ναι, δεν φαίνεται ίσως με την πρώτη, αλλά έτσι είναι. Η Πανελλήνια Τράπεζα (ναι υπάρχει κι αυτή) έχει ένα Π και μέσα του ένα Τ. Απλά πράγματα δηλαδή. Όμως οι "μεγάλες" τράπεζες, οι λεγόμενες "συστημικές" (που φέτος μεγάλωσαν κι άλλο) έχουν πιο ψαγμένα σήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τράπεζα Πειραιώς. Που παλιότερα, όταν ήταν πιο μικρή, είχε ένα σήμα που δεν είχε άμεση σχέση μεν με το όνομά της, αλλά είχε σχέση με τον Πειραιά (ή με τον Βόλο; παίζεται). Ήταν μια άκρη από τριήρη. Πειραιάς, θάλασσα, τριήρης ήταν ο συνειρμός. Είπαμε πλάγια η σχέση αλλά εντάξει. Ήταν κατανοητό. Όμως φέτος όλα ήρθαν πολύ βολικά για τον ιδιοκτήτη της και παραμεγάλωσε. Αγόρασε την Αγροτική και πριν προλάβει να την ενσωματώσει κατάπιε σε μια νύχτα την Κύπρου και την Λαϊκή (της Κύπρου) και δεν ξέρω ποιες άλλες. Έτσι, αποφάσισε να αναβαθμίσει το σήμα της. Ε, να μην μας πέσει απότομα η αλλαγή το έκαναν πιο αφαιρετικό. Ναι, αυτές οι τρεις γραμμές είναι τα κουπιά απ' την τριήρη:)
Πάμε στην επόμενη μεγάλη. Μεγάλη από τα παλιά. Εθνική η μεγάλη μας φίλη. (Τι πήρε αυτή; Δύο αυτή, την FBBank και την Probank να μη μείνει παραπονεμένη.) Το σήμα της είναι το κτίριο των κεντρικών γραφείων της. Σε σχέδιο βέβαια, αλλά είναι κανείς που αμφιβάλει; Βέβαια, πρέπει να το ξέρεις. Αλλά είναι ένα ξεκάθαρο σήμα.
Ξεκάθαρο είναι και το σήμα των άλλων δύο συστημικών τραπεζών. Μόνο που θέλει πιο μεγάλη φαντασία για να το καταλάβεις τι λέει. Και μόνο όταν κάποιος μου σφύριξε εμένα το τι γράφει και το παρατήρησα καλύτερα, τότε κατάλαβα και το άλλο. Λοιπόν. Τι σημαίνει το σήμα της Eurobank; (Που πρόσφατα μπήκαν από κάτω της το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που λέγαμε στην αρχή, αλλά που το σήμα του θα μείνει λέει και για το μέλλον και μια ακόμα, την Proton Bank, αλλά αυτό με αλλαγή της ιδιοκτησίας). Άμεσα με το όνομα της τράπεζας (EfG Eurobank Ergasias είναι ο επίσημος τίτλος της) δεν έχει σχέση. Έχει όμως (πολύ άμεσα) σχέση με τον (πρώην; ) ιδιοκτήτη της. Ποιανού είναι η τράπεζα; Του Λάτση. Και στο σήμα της έχει το αρχικό του ιδιοκτήτη. Σε λατινικό και ελληνικό αλφάβητο. L και Λ σε ένα σύμπλεγμα.
Και στην Alpha; (Που το τελευταίο της απόκτημα είναι η Εμπορική, να ζήσουμε να τη θυμόμαστε). Και σ' αυτήν τα αρχικά του ονόματος του ιδιοκτήτη είναι. Παλιό σήμα, από τότε που την λέγανε Πίστεως, που πάντα με προβλημάτιζε γιατί έψαχνα να βρω Π. Μπα, Τ Ι Κ περιέχει το σύμπλεγμα, Τράπεζα Ιωάννη Κωστόπουλου πάει να πει. Τόσο απλά 😀

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.