10 Νοεμβρίου 2013

«Πρωινό» του αγρότη (Bauernfrühstück)

Μεγάλη μέρα η σημερινή. Κλείνω τα 54 κι έτσι λέω να τεμπελιάσω. Τη συνταγή αυτή την είχα στο παλιό το μπλογκ οπότε είναι εύκολο να την δημοσιεύσω και εδώ. Λίγη δουλειά στον πρόλογο (που κάπως αλλάζει). Σαν συνταγή τώρα, την είχα μάθει από το βιβλίο των γερμανικών, τότε που έκανα μαθήματα, πριν φύγουμε για τη Γερμανία. Πρόκειται δηλαδή για μια γερμανική συνταγή (εξού και το γερμανικό στον τίτλο). Επειδή πάντα μ’ αρέσει να δοκιμάζω καινούρια πράγματα την δοκίμασα και μ' άρεσε. Είναι μια συνταγή με υλικά που μπορούν να βρεθούν παντού. Λέγεται πρωινό αλλά εγώ το έχω φτιάξει συνήθως ως βραδινό (και για αρκετά άτομα βέβαια) - και στις μπιραρίες (ειδικά στη Νυρεμβέργη απ' όπου κι η φωτογραφία) σαν κανονικό πιάτο τη σερβίρανε (αν και, δεν θυμάμαι πώς το έλεγε στον κατάλογο, σίγουρα όχι Bauernfrühstück, αλλά και σίγουρα ήταν αυτή, με ντεκόρ σαλάτας - όλα τα πιάτα στη Γερμανία συνοδεύονται από ατομική σαλάτα, είτε στο ίδιο πιάτο είτε σε ένα μικρό μπολάκι).

Υλικά

800 γρ. πατάτες
60 γρ. βούτυρο
2 κρεμμύδια
6 αυγά
¼ λ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. ζαμπόν σε φέτες
1 ματσάκι μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: Πιπεριές (σε διάφορα χρώματα) κομμένες σε ροδέλες, μανιτάρια
Μιας και η συνταγή είναι εν πολλοίς παραμετροποιήσιμη, χθες που το έφτιαξα άφησα κάποια από τα υλικά σε μπολάκι κι ο καθένας να συμπληρώσει ό,τι θέλει:)

Εκτέλεση

Βράζω τις πατάτες (όχι πολύ). Όταν κρυώσουν καλά τις καθαρίζω και τις κόβω σε φέτες. Κόβω το κρεμμύδι σε κύβους. Βάζω το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι. Προσθέτω τις πατάτες να ροδοκοκκινίσουν. Χτυπάω τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτω την κρέμα γάλακτος και ρίχνω το μείγμα στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και από πάνω ρίχνω το ζαμπόν (και τις τυχόν πιπεριές).

Παραλλαγές

Αντί βούτυρο και ζαμπόν βάζω μπέικον. Το τσιγαρίζω στην αρχή και σ' αυτό προσθέτω τα κρεμμύδια.
Αν δεν έχω παχύ ζαμπόν (ή μπέικον) για να το κόψω σε κύβους, συμβιβάζομαι με μεγάλα κομμάτια απ' το κομμένο σε φέτες.
Αν βάλω μανιτάρια τα τσιγαρίζω με τα κρεμμύδια.
Προσθέτω διάφορα λαχανικά που μ' αρέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.