11 Οκτωβρίου 2013

Κολοκυθόπιτα με μέλι

Μιας και έδωσα την παραδοσιακή συνταγή για τα κολοκυθοπιτάκια ας δώσω και την άλλη, που βρήκα κάποια στιγμή μπροστά μου, μάλλον όταν είχα πάει μερικά απ' τα άλλα στο σχολείο μου, κάποιος άλλος έφερε απ' αυτά και τα δοκιμάσαμε για σύγκριση. Κάπως πιο γλυκά τα βρίσκω και δεν μπορώ να πω πως είναι στην πρώτη σειρά της προτίμησής μου, αλλά κάποιες φορές τα (ή την) φτιάχνω για αλλαγή! Το ιδιαίτερό τους, πως θέλουν σιρόπιασμα μετά το ψήσιμο και επίσης πως μπορεί να γίνει και μια μεγάλη ενιαία πίτα και να κοπεί σε κομμάτια μετά (κι αυτή την παραλλαγή δίνω εδώ - είναι πιο εύκολο ειδικά για το σιρόπιασμα). Φωτογραφία δεν έχει, μάλλον θ' αργήσω να τη φτιάξω για να βάλω:)

Υλικά

4 φλιτζάνια κολοκύθι βρασμένο & λιωμένο
2 φλιτζάνια καρυδόψιχα
1 ½ φλιτζάνι λάδι
½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές κοφτές κανέλλα
½ κιλό φύλλο

Για το σιρόπι

½ φλιτζάνι μέλι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό

Εκτέλεση

Βράζω αποβραδίς το κολοκύθι σε λίγο νερό το λιώνω και το ρίχνω σε σουρωτήρι να στραγγίσει και το αφήνω όλη νύχτα. Την άλλη μέρα βάζω το μισό λάδι να ζεσταθεί ρίχνω το κολοκύθι και το ανακατεύω 5 - 10’. Το βγάζω απ’ τη φωτιά και ρίχνω το μέλι, τη φρυγανιά, το καρύδι και την κανέλα και ανακατεύω. Στρώνω τα μισά φύλλα σε λαδωμένο ταψί (λαδώνοντάς τα με το υπόλοιπο λάδι), βάζω το μείγμα και το σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνω την πίτα για μια ώρα σε μέτριο φούρνο.
Βράζω για 5’ το μέλι με το νερό και τη ζάχαρη και περιχύνω την πίτα (κρύα) με το καυτό σιρόπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.