17 Οκτωβρίου 2013

Πετιμέζι

Προσπαθώ να έχω επίκαιρα θέματα, όχι τα ταξιδιωτικά που περνάει κάμποσος καιρός από τότε που γίνεται ένα ταξίδι μέχρι να βρω καιρό να ξεδιαλέξω φωτογραφίες, να γράψω κείμενα κλπ περνάει καιρός, αλλά τα φαγητά ή άλλα παρασκευάσματα που έχουν κάποια εποχικότητα, τα φτιάχνουμε στην εποχή τους και τα παρουσιάζω εκείνο τον καιρό. Ένα από τα εποχικά προϊόντα είναι και το πετιμέζι, Μάλλον λίγο αργά που δίνω τώρα τη συνταγή, ο μούστος είναι προϊόν του Σεπτέμβρη, όχι του Οκτώβρη. Κι αυτό έγινε γιατί φέτος το κλήμα μου δεν πήγε καλά, άρα δεν έφτιαξα μούστο δικό μου, άρα δεν έκανα και πετιμέζι. Έτσι δεν έχει και φωτογραφία:( Απ' την άλλη μούστο μπορεί να κρατήσει κανένας αρκετό καιρό (όπως λέει κι η συνταγή) κι έτσι, ελπίζω, δεν είναι τελείως άκαιρη.

Υλικά

Για 2 λίτρα πετιμέζι

5 λίτρα φρέσκο μούστο. (Διατηρείται στο ψυγείο για 3 - 4 μέρες και στον καταψύκτη για ένα χρόνο.)
2 κουταλιές από κάποιο από τα παρακάτω υλικά (όποιο είναι πιο εύκολο να βρω): καθαρή στάχτη, ψωμί, άσπρουγα (ένα είδος λευκού χώματος), ή μαρμαρόσκονη
ζάχαρη εφόσον απαιτείται

Εκτέλεση

Για να φτιάξω πετιμέζι πρέπει να καθαρίσω και να συμπυκνώσω τον μούστο. Τον «κόβω» (δηλαδή τον καθαρίζω από μύκητες ώστε να μην αρχίσει ο βρασμός και η μετατροπή του σε κρασί) βάζοντάς τον στη φωτιά σε καθαρή κατσαρόλα. Καθώς βράζει ρίχνω μέσα το υλικό που επέλεξα δεμένο σε ένα καθαρό πανί. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρώ τον αφρό που σχηματίζεται μέχρι ο μούστος να μείνει καθαρός. Τον κατεβάζω από τη φωτιά και τον αφήνω να κρυώσει και να κατακαθίσει. Μετακομίζω το ζουμί μόνο (αφήνω το κατακάθι πίσω) σε καθαρή κατσαρόλα. Τον βράζω πάλι, ξαφρίζω αν χρειαστεί και τον αφήνω πάλι να κατασταλάξει. Τον μετακομίζω και πάλι και τον βράζω. Το χρώμα του θ' αρχίσει να αλλάζει και να γίνεται όλο και πιο σκούρο. Αν δεν είναι αρκετά γλυκό, προσθέτω μέχρι 1 κιλό ζάχαρη (καλό είναι να το αποφύγω, ο καλός μούστος δεν έχει ανάγκη από τέτοια). Όταν το μείγμα αρχίσει να δένει (έχουν μείνει περίπου τα 2/5 από την αρχική ποσότητα) ρίχνω μια κουταλιά απ' αυτό σ' ένα πιάτο και ελέγχω την πυκνότητά του. Πρέπει να μοιάζει με παχύρρευστο φρέσκο ελαιόλαδο.

Το πετιμέζι, εφόσον είναι καλά βρασμένο και έχει εξατμισθεί σωστά το νερό του, μπορεί να διατηρηθεί σε σκοτεινό και δροσερό μέρος μέχρι 3 χρόνια και χρησιμοποιείται για να φτιάξουμε μουστοκούλουρα, μουσταλευριά κλπ. Θυμάμαι ένα μπουκάλι που μου είχε δώσει η Ελεονόρα κάνα χρόνο αφού το είχε φτιάξει και κάναμε και κάμποσο καιρό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όλο, αλλά ήταν καταπληκτικό μέχρι τέλους. Εγώ δεν τα κατάφερα καμιά φορά να το φτιάξω έτσι λαμπίκο!

Το πετιμέζι χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή γλυκών αλλά πίνεται και ως έχει. (Πρέπει να) είναι πολύ γλυκό γι' αυτό και όταν θέλουμε να πούμε κάτι πως είναι πολύ γλυκό (π.χ. τον καφέ) λέμε "πετιμέζι το έκανες":)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.