27 Απριλίου 2022

Ρεβιθόρυζο

Το ρεβιθόρυζο είν' ένα φαγητό που μ' αρέσει πολύ. Κι ήμουν σίγουρος πως θα έχω ήδη βάλει συνταγή στο ιστολόγιο αλλά ψάχνοντας δεν βρήκα. Κι έτσι κατέφυγα στο θείο γκούγκλη. Που μούβγαλε κάμποσες συνταγές αλλά μόνο δυο ήταν κοντά σ' αυτό που σκεφτόμουνα. Το ένα από το γνωστό σάιτ του Πετρετζίκη (που κι άλλες φορές μούχει δώσει καλές λύσεις) κι ένα άλλο που δεν είχα δει ξανά. Η συνταγή μου είναι για 4 μερίδες, σε ισορροπία οι ποσότητες ρεβιθιών και ρυζιού.

Υλικά

250 γραμμάρια ρεβίθια
2 κουταλάκια σόδα
1 μεγάλο κρεμμύδι
150 γραμμάρια ρύζι
1 μέτριο καρότο
1/2 φλιτζάνι λάδι
3/4 φλιτζάνι κρασί άσπρο
αλάτι
πιπέρι
4 φύλλα δάφνη
κίμινο
χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση

Βάζω τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό να μουσκέψουν για μια νύχτα (ή τουλάχιστον 5 ώρες). Τα σουρώνω και τους ρίχνω τη σόδα. Τ' αφήνω για μια ώρα. Τα ξεπλένω 5 - 6 νερά φροντίζοντας να τα τρίβω και λίγο να φύγουν όσα φλούδια ξεκολλήσουν. Τα βάζω στη φωτιά και βγάζω τον αφρό. Τα βράζω στη χύτρα για 15' (στην πρώτη σκάλα) ή καμιά ώρα στο κατσαρόλι.
Κόβω το κρεμμύδι σε μούλτι και το τσιγαρίζω (προσωπικά το κάνω χωρίς λάδι μέχρι να βγάλει όλα του τα νερά, το λάδι αργότερα). Προσθέτω και το ρύζι (με το λάδι αν δεν το έχω βάλει) κι αφού αρχίσει να παίρνει χρώμα σβήνω με το κρασί.
Προσθέτω τα ρεβίθια (υπολογίζω περίπου τρία ποτηράκια ζουμί, αν είναι λιγότερο προσθέτω νερό) και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απ' το λεμόνι) και τα βράζω για ένα τέταρτο περίπου.
Αφήνω το ρεβιθόρυζο να σκάσει και το σερβίρω με το λεμόνι.

Στην Τουρκία πουλάνε στο δρόμο πιλάφι με ρεβίθια (κι ίσως κοτόπουλο). Άλλο φαγητό, το ρύζι κυριαρχεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.