25 Απριλίου 2022

Πεϊνιρλί

Συνεχίζουμε με συνταγές. Κάτι κλασσικό σήμερα. Ένα πεϊνιρλί. Ή αλλιώς τυρόψωμο, αφού (όπως έχω ξαναπεί) πεϊνίρ στα Τούρκικα πάει να πει τυρί κι ό,τι είναι με τυρί είναι πεϊνιρλί. Κι εδώ μιλάμε για ζύμη με τυρί, άρα; Βέβαια, στην Πέργαμο που θέλαμε πεϊνιρλί το παραγγείλαμε σαν πίντα (pida) (είν' αυτό στη φωτογραφία). Εδώ ήταν κλασσικό μέρος με πεϊνιρλί η Δροσιά που τη θυμάμαι τη δεκαετία του 80 γεμάτη πεϊνιρλάδικα αλλά τώρα έχουν μείνει μόνο δυο: του Ελευθεριάδη και του Τεχλικίδη ενώ φημισμένο ήταν και είν' ακόμα το πεϊνιρλί του Μπαρμπασταύρου στη Δραπετσώνα (όχι δεν έχει σάιτ).

Υλικά

Για τη ζύμη

350 γρ. δυνατό άσπρο αλεύρι
15 γρ. μαγιά
3 κουταλιά νερό
100 ml γάλα
2 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Για γέμιση (μια πρόταση)

175 γρ. κασέρι
1 αυγό
μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι μαϊντανό
20 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ζυμώνω πολύ καλά τα υλικά και σκεπάζω τη ζύμη για να ανέβει (περίπου 30’). Κόβω τη ζύμη και φτιάχνω μπαλάκια. Τα αφήνω να φουσκώσουν σε αλευρωμένη επιφάνεια για 30’. Ανοίγω κάθε μπάλα με το χέρι σε σχήμα οβάλ τοποθετώ 2 κουταλιές από τη γέμιση που θέλω, διπλώνω τα πλαϊνά προς τα μέσα ώστε να πάρουν τα πεϊνιρλί το σχήμα βάρκας τα βάζω σε ταψί, τα ψήνω για 10’ προσθέτω αν θέλω λουκάνικο ή ζαμπόν κλπ και ψήνω για άλλα 5’. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αλείφω με βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.