23 Απριλίου 2022

Προζύμι

Οι γιορτινές μέρες που βρισκόμαστε δεν προσφέρονται για να διαβάζει κανείς ιστορίες απ' τα παλιά. Έτσι κάνω ένα διάλλειμα απ' τις φοιτητικές αναμνήσεις και βάζω μερικές συνταγές, εξάλλου το ιστολόγιο αυτό έχει σαν θέμα του τα γευστικά ταξίδια! Συνεχίζω με το πώς φτιάχνω προζύμι. Να εξομολογηθώ πως τόχω προσπαθήσει αλλά δεν τόχω καταφέρει (κι έτσι βολεύομαι με ξερή μαγιά).

Εκτέλεση

Βάζω σε μπολ 2 χούφτες αλεύρι και λίγο αλάτι και ζεστό νερό και ζυμώνω να γίνει απαλό ζυμάρι. Σκεπάζω το μπολ με πετσέτα. Την επόμενη μέρα προσθέτω λίγο ακόμα ζεστό νερό και αλεύρι. Ξαναζυμώνω το ζυμάρι. Το αφήνω και επαναλαμβάνω το ίδιο 2 – 3 φορές ακόμα. Σε 3 – 4 μέρες είναι έτοιμο, φουσκώνει και κάνει πολλές τρυπίτσες στο εσωτερικό του. Το αφήνω 4 μέρες ακόμα να ωριμάσει. Όταν θέλω να το χρησιμοποιήσω βάζω αποβραδίς στο μπολ του ζυμώματος ή του μίξερ το προζύμι, προσθέτω ζεστό (όχι καυτό) νερό και ανακατεύω να διαλυθεί. Προσθέτω αλεύρι όσο να γίνει πηχτός χυλός. Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω όλη νύχτα σε ζεστό μέρος. Την επομένη κρατάμε το μισό για προζύμι της επόμενης φοράς και χρησιμοποιώ το υπόλοιπο προσθέτοντας τα υλικά και ζυμώνοντας με ζεστό νεράκι μέχρις ότου γίνει η ζύμη ελαστική κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.