21 Ιουνίου 2020

Καθαριότητα στα ξενοδοχεία

Άλλο ένα άρθρο εκτός σειράς. Ταξιδιάρικο. Που το έχω κατά νου να το γράψω καιρό τώρα, που έχω τις φωτογραφίες να υπάρχουνε αλλά που δεν τ' αποφασίζω. Ε, καιρός να το κάνω.
Είναι μόδα στα ξενοδοχεία να υπάρχει μια πινακίδα στο μπάνιο, σαν αυτή την παραπάνω. Που λέει πως για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος κι αν θέλει ο πελάτης, μπορούν οι πετσέτες να μείνουν και για δεύτερη ή και για τρίτη μέρα χωρίς να αλλαχτούν. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια (ή στα Ερ-Μπι-εν-Μπι) δεν μπαίνει θέμα, οι αλλαγές εξ ορισμού δεν γίνονται τακτικά. Αλλά στα ξενοδοχεία είναι κανόνας η καθημερινή αλλαγή. Όμως στο σπίτι μας αλλάζουμε πετσέτες καθημερινά; Όχι. Γιατί λοιπόν να γίνεται αυτό στο ξενοδοχείο όταν το δωμάτιο το χρησιμοποιούμε για πάνω από μια μέρα;

Η διαδικασία απλή. Αν η πετσέτα βρίσκεται στην κρεμάστρα είναι για να μένει εκεί. Δεν αλλάζεται. Αν όμως είναι στο πάτωμα (προφανώς) πρέπει ν' αλλαχτεί. Άρα ο πελάτης είν' αυτός που δηλώνει αν θέλει να κάνει χρήση της υπηρεσίας της καθημερινής αλλαγής πετσετών ή όχι. Επίσης μπορούν να επιλέξουν να μην αλλάζονται καθημερινά αλλά ούτε κάθε τρίτη μέρα (παραπάνω δεν τις αφήνουν) αλλά ενδιάμεσα. Κάθε δύο.
Η ιδέα φαίνεται σωστή. Γιατί να ξοδεύεται νερό (κυρίως) και απορρυπαντικό απλά και μόνο για να λέμε πως προσφέρουμε υπηρεσία. Κι απ' την άλλη το ξενοδοχείο κάνει οικονομία. Δεν πληρώνει πλυστικά (είτε τα δίνει σε καθαριστήριο είτε το κάνει με ίδια μέσα) ενώ ταυτόχρονα δείχνει να ενδιαφέρεται για το περιβάλλον που κι αυτό πουλάει. Αλλά κι ο πελάτης έχει ήσυχη τη συνείδησή του πως έκανε κάτι για το περιβάλλον. Οπότε είναι περίπτωση win - win που λένε οι άνθρωποι τις πιάτσας, δηλαδή μια περίπτωση που είναι όλοι κερδισμένοι. Κι επειδή οι ξενοδόχοι θέλουν να τάχουν καλά με όλους, το αν θα γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας επαφίεται στην κρίση του πελάτη. Σε φέρνει στο φιλότιμο αλλά αν εσύ δεν θέλεις να βοηθήσεις, τι να κάνουμε, αυτοί θα κάνουν το τυπικό τους χρέος.

Το περίεργο είναι που σε κάμποσα ξενοδοχεία, ενώ υπάρχει η σχετική πινακίδα κι ενώ οι πετσέτες βρίσκονται στην κρεμάστρα, όταν περνάει η ημερήσια φροντίδα ορόφου, οι πετσέτες αλλάζονται. Καθημερινά. Μου έχει συμβεί στην Ελλάδα, μου έχει τύχει και στο εξωτερικό. Γιατί συμβαίνει αυτό, δεν έχω εξήγηση. Αφού μου δίνει την επιλογή, αφού συμφωνώ να μην τις αλλάξει δεν ξέρω τι συμβαίνει και οι πετσέτες είναι αλλαγμένες. Δεν είναι απλά τακτοποιημένες. Μπορώ να ξεχωρίσω μια πετσέτα χρησιμοποιημένη και διπλωμένη από μια που μόλις έχει έρθει από το πλυντήριο. Τότε γιατί αλλάζονται; Άγνωσται αι βουλαί των ξενοδόχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.