Εγώ είχα συνταγή για
σάλτσα μπεσαμέλ. Τη βελουτέ την είχα ακουστά, αλλά δεν την ήξερα ποια είναι. Μέχρι που πριν μερικές μέρες, στα "
Χριστουγεννιάτικα μεζεδάκια" του Σαραντάκου (για το οποίο έχω ξαναμιλήσει) έκανε αναφορά στο
μπλογκ μπλογκμάγειρος (που τώρα έχει σταματήσει να ενημερώνεται). Εκεί λοιπόν έμαθα πως η μπεσαμέλ γίνεται με γάλα, ενώ αν είναι με ζωμό είναι σάλτσα βελουτέ. Άρα είχα τη συνταγή για σάλτσα βελουτέ κι είπα να την παρουσιάσω!
Υλικά
6 κουταλιές βούτυρο
7 κουταλιές αλεύρι
4 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
αλάτι
πιπέρι άσπρο
Εκτέλεση
Βάζω σε πολύ χαμηλή φωτιά ένα πλατύ κατσαρόλι με το βούτυρο με το αλεύρι ίσα που να λιώσει και να γίνει ένα μείγμα, δουλεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι ή με σύρμα. Όταν γίνει ένα το βούτυρο με το αλεύρι κατεβάζω το κατσαρόλι απ’ τη φωτιά, προσθέτω λίγο – λίγο το ζωμό δουλεύοντας με ταχύτητα συνέχεια για να μη σβολιάσει. Τοποθετώ πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω μέχρι ν' αρχίσει να βράζει και να πήξει και να γίνει η σάλτσα λεία σαν κρέμα. Την κατεβάζω, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, δουλεύοντας συνέχεια το μείγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.