21 Δεκεμβρίου 2015

Πατατοκεφτέδες

Ένα ιδιαίτερο φαγητό. Παραδοσιακό, απ' το χωριό μου, φαίνεται από τα υλικά που είναι χειμωνιάτικα: καυκαλίδες (καυκαλήθρες) που είναι ένα αρωματικό φυτό που δεν ξέρω πώς το λένε αλλού και οι κοτσινάδες που ούτε αυτό ξέρω κοινό όνομα. Θα μου πήγαινε στο νου πως είναι κοκκινάδες, αλλά δεν έχουν κάτι κόκκινο πάνω τους, αλλά τουλάχιστον σ' αυτές υπάρχουν εναλλακτικές :)

Υλικά

1 κιλό πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 αυγά
1/2 ποτήρι παξιμάδι ή φρυγανιά τριμμένη
75 γρ. ψιλοκομμένες και ζεματισμένες καυκαλίδες
150 γρ. κοτσινάδες ή σπανάκι ή μελιτζάνα κομμένα και ζεματισμένα
75 γρ. τυρί τριμμένο
αλάτι – Πιπέρι
κύμινο
ρίγανη
αλεύρι
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένω και βράζω τις πατάτες (όχι πολύ – ίσα να βγαίνει το φλούδι τους). Όταν βράσουν τις καθαρίζω τις τρίβω και τις αφήνω να κρυώσουν λίγο.
Χοντροκόβω και τσιγαρίζω (χωρίς λάδι) το κρεμμύδι με λίγο αλάτι και όταν πιει το νερό του προσθέτω τις καυκαλίδες και τα χορταρικά να στεγνώσουν. Τα προσθέτω στο μείγμα με τις πατάτες μαζί με το αλάτι και τα υπόλοιπα υλικά (τα αυγά χτυπημένα) και τα ζυμώνω.
Αφήνω τη ζύμη να κρυώσει πολύ καλά για 2 – 3 ώρες.
Παίρνω μ’ ένα κουταλάκι λίγο – λίγο το μείγμα, το πλάθω σε μπαλάκια, τα αλευρώνω, τα πιέζω να πάρουν το σχήμα του κεφτέ και τα τηγανίζω σε καλά καυτό λάδι.
Βγάζω τους πατατοκεφτέδες σε πιάτο όπου έχω στρώσει χαρτί κουζίνας για να πίνει τα λάδια.

Το λεπτό σημείο:

Το μείγμα να είναι καλά κρύο πριν το τηγάνισμα γιατί αλλιώς διαλύει (πχ ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.