25 Νοεμβρίου 2015

Κυδώνι ψητό

Φθινόπωρο. Όπως λέει και τ' όνομά του, τα φρούτα λιγοστεύουν. Τέρμα η ποικιλία του καλοκαιριού. Κι ακόμα δεν άρχισαν τα χειμωνιάτικα. Η εποχή έχει λίγα και καινούρια φρούτα. Όχι τόσο εντυπωσιακά, αλλά ενδιαφέροντα κι αυτά. Έν' απ' αυτά το κυδώνι. Που αν πεις να το φας σκέτο, ωμό, δεν έχει και πολύ γούστο. Είναι κομματάκι στυφό. Μπορεί όμως να γίνει διάφορα γλυκά. Γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, κυδωνόπαστο, πελτές, μαρμελάδα αλλά το πιο απλό και εύκολο είναι το ψητό στο φούρνο.

Υλικά

1 κυδώνι για δυο άτομα συνήθως
2 κουταλάκια ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένω πολύ καλά το κυδώνι απέξω και το τρίβω να φύγει όλο το χνούδι. Το κόβω στη μέση και καθαρίζω το κέντρο του που είναι τα σπόρια (αρκετά βαθιά, να μην μείνει σκληρό). Βάζω τα κομμάτια σ' ένα ταψάκι, πασπαλίζω με ζάχαρη την κομμένη επιφάνεια και την υπόλοιπη τη ρίχνω στη γούβα που έχει γίνει στη μέση.
Ψήνω τα κυδώνια στο φούρνο για κάνα μισάωρο, μέχρις ότου η επιφάνειά του χρυσίσει κι η ζάχαρη αρχίζει ν' αφρίζει.
Τα σερβίρω ζεστά, πασπαλισμένα με κανέλα αν θέλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.