Υλικά
200 ml λάδι200 ml βρασμένη κανέλα
200 ml ζάχαρη
70 ml κονιάκ
1 κουταλιά (14 γρ) αμμωνία
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κανέλα
800 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση
Βάζω σ' ένα κατσαρολάκι ένα ποτήρι νερό και μερικά κομμάτια κανέλα ξύλο και τα βράζω για λίγη ώρα να μοσχοβολήσει.Ρίχνω στο μίξερ ή στον αρτοπαρασκευαστή (πρόγραμμα 7 - ζυμαρικά στον δικό μου) το ελαιόλαδο, το κανελόνερο, τη ζάχαρη, την (έξτρα) κανέλα και το κονιάκ. Αφήνω να δουλευτεί στη χαμηλή ταχύτητα για τα πρώτα 2 - 3 λεπτά. Προσθέτω λίγο από το αλεύρι και κατόπιν τα διογκωτικά, και μετά το υπόλοιπο αλεύρι ώστε ν αρχίσει να "δένει" το μείγμα και να γίνει η ζύμη ομοιογενής αλλά μαλακιά.
Παίρνω από τη ζύμη κομμάτια και πλάθω κορδόνια πάχους περίπου 2 εκ., τα κόβω και σχηματίζω μικρά κουλουράκια. Αν θέλω, τα τυλίγω σε σουσάμι.
Απλώνω στις λαμαρίνες λαδόκολλα ή τα ειδικά αντικολλητικά σιλικόνης και αραδιάζω τα κουλουράκια. Τα ψήνω στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.
Ιδέα
Προσαρμόζω το αλεύρι ανάλογα το είδος τους (750 αν έχω και σκληρό, ακόμα λιγότερο αν βάλω μόνο σκληρό). Το ζητούμενο είναι να γίνει μαι μαλακιά και εύπλαστη ζύμη.Πρόσθεσα στο μείγμα σταφίδες και καρύδια. Μ' άρεσε κι αυτή η εκδοχή. Θέλει λίγο ψήσιμο παραπάνω να μοιάζει μπισκότο.
Ευχαριστώ για τις ευχές, εγώ θα έπρεπε να κεράσω γλυκό σήμερα αλλά με πρόλαβες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιφυλάσσομαι για τα μουστοκούλουρα.
Μια που κερνάτε , να σου ευχηθω Μαρία μου, τα καλύτερα.Να περνάτε όμορφα κ ξεκούραστα.
ΑπάντησηΔιαγραφή