05 Απριλίου 2014

Μπιφτέκια

Τα μπιφτέκια δεν τα πολυσυνηθίζω. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως γιατί συνήθως μου μαδάνε. Ίσως γιατί τα έχω συνδέσει πως είναι φαγητό για αρρώστους. Και είναι δηλαδή. Μιας και είναι ένα καθαρό και ελαφρύ φαγητό. Αλλά δεν είναι μόνο για αρρώστους, κάτι που συνήθως το ξεχνάω. Απ' την άλλη, άμα είναι να ψήσω, προτιμώ να ψήσω κάνα παϊδάκι ή καμιά χοιρινή, έτσι κι αλλιώς δεν είμαι φαν του μοσχαρίσιου. Και τώρα που τα έφτιαξα, μια αρρώστια ήταν η αφορμή. Κι αφού τα έφτιαξα, είπα να τα ανεβάσω κι εδώ!

Υλικά

600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο με χοιρινό
2 παξιμάδια τριμμένα ή ψίχα ψωμιού μουσκεμένα με κρασί ή με γάλα
μια ντομάτα τριμμένη (προαιρετικά)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 αυγό (προαιρετικά)
λίγο κρεμμύδι τριμμένο ψιλό
ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά μαζί. Αφήνω το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγο και να ωσμοθούν οι μυρωδιές. Πλάθω μεγαλούτσικα τα μπιφτέκια και τα ψήνω σε φύλλο δάφνης.

Θα μπορούσε να λείπει το αυγό, το βάζω όμως για μεγαλύτερη συνεκτικότητα. Αν το παραλείψει κανείς πρέπει να φροντίσει να βάλει λιγότερα υγρά (βασικά κρασί).
Επίσης η σκάρα πρέπει να είναι καλά καμμένη πριν μπουν πάνω της τα μπιφτέκια ώστε να μην κολλήσουνε (κάτι βέβαια που ισχύει γενικά στα ψητά σχάρας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.