Να σημειώσω πως επειδή στην πράξη είδαμε ότι η μεγάλη στάμνα δεν βόλευε μιας και ήταν για πολύ κρέας (όπως τα δυο κιλά που γράφω παρακάτω) την επόμενη φορά που περνάγαμε ξανά απ' το ίδιο σημείο, αγοράσαμε και μια δεύτερη, τη μικρότερη. Κι αργότερα μια τρίτη για το χωριό. Και κάποιες άλλες φορές, άλλες για φίλους. Ε, κάποια στιγμή είπαμε πως δεν είναι να κάνουμε στάση ξανά εκεί, γιατί στάση και ξεπαράδιασμα ήτανε:)
Υλικά
2 κ. κρέας χοιρινό κομμένο σε κομμάτια4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
1 ποτηράκι λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Βάζω σε στάμνα (ή σε γάστρα) το κρέας με τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνω να μαριναριστούν για τουλάχιστον 4 ώρες (ή μια νύχτα) εκτός ψυγείου. Ψήνω (σκεπασμένα) για 3 – 4 (ή και παραπάνω) ώρες στους 170 βαθμούς.Επιπλέον Ιδέες
Τι άλλο μπορεί να προστεθεί; Όρεξη να υπάρχει και μπορεί να εμπλουτιστεί η συνταγή με διάφορα:Την τελευταία φορά έβαλα μια πιπεριά.
Η Χριστίνα πρότεινε καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια ή κυβάκια, κάτι που το βρήκα ταιριαστό.
Μερικά φύλλα δάφνης, θα δώσουν ένα μαγικό άρωμα. Αλλά και θυμάρι ή δεντρολίβανο δένουν. Αρκεί να μην το παρακάνει κανένας (γιατί τα τελευταία είναι ανταγωνιστικά).
Η στάμνα είναι πανέμορφη και συνήθως στολίζει το χώρο πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Το συγκεκριμένο φαί είναι ιδιαίτερο, και δεν ξερένεται και διαρκεί πολύ ώρα ζεστό.Επίσης φτιάχνεται πανεύκολα και χορταίνουν πολλοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπου είχα διαβάσει ότι γύρω από το καπάκι φτιάχνουν ένα ζυμάρι για να το κλείσουν καλά. Το συγκεκριμένο σκεύος δεν χάνει πάντως, ακουμπάει γερά στη στάμνα.
Αυτό με το ζυμάρι είναι διαφορετικό. Μάλλον θέλει λιγότερη ώρα, μπορεί να ψηθεί και σκεπασμένο με κάρβουνα!
Διαγραφή