11 Ιανουαρίου 2014

Νερόπιτες του καλόγερου (Μαμαλάκη)

Τη συνταγή την είχε δει η Ειρήνη στην τηλεόραση. Είχε πάει ο Μαμαλάκης σ' ένα Μοναστήρι στην Κρήτη κι ο καλόγερος εκεί του έφτιαξε νερόπιτες. Απλά υλικά, αλλά θέλει λίγη ώρα για να γίνουν. Τις είδε λοιπόν κι εντυπωσιάστηκε. Μας είπε πώς περίπου ήτανε (δεν έχουν δα και τίποτα περίεργο), τις φτιάξαμε και τ' αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Παν-νόστιμες. Μετά από κάμποσο καιρό, βλέπει διαφημιστικό πως θα προβαλλόταν η εκπομπή σε επανάληψη. Τη γράψαμε και τη μελετήσαμε ομαδικά. Κι από τότε, όποτε το θυμηθούμε, φτιάχνουμε μερικές... Αν και η αυθεντική συνταγή είναι με ανθότυρο, εγώ βάζω φέτα (το ανθότυρο δεν είναι από τα υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο μου, πέρα απ' το γεγονός πως δεν διατηρείται και πολύ).

Υλικά

αλεύρι (γύρω στα 350 γρ. για 4 άτομα)
νερό
αλάτι
μυζήθρα ή φέτα

Εκτέλεση

Ζυμώνω το αλεύρι με το νερό και προσθέτω λίγο αλάτι. Βάζω το τηγάνι στη φωτιά (χωρίς λάδι ή κάτι άλλο μέσα, ή με μια σταγόνα μόνο) και όταν κάψει παίρνω στο χέρι ένα κομμάτι ζύμη, το ανοίγω λίγο σαν χοντρή πίτα και βάζω στη μέση λίγο τυρί. Το τυλίγω σε μπάλα, ανοίγω λίγο, ακουμπάω και πιέζω την πίτα στο τηγάνι ν’ ανοίξει τελείως και να γίνει λεπτή. Μ’ αυτόν τον τρόπο μοιράζεται και το τυρί πέρα δώθε. Γυρίζω την πίτα να ψηθεί κι απ’ την άλλη μεριά (εδώ στο βίντεο έγιναν ζογκλερικά κόλπα!) κι είναι έτοιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.