17 Απριλίου 2014

Γυμνισμός στο Μόναχο

Τις τελευταίες μέρες γέμισαν οι εφημερίδες αλλά και οι ιστοσελίδες με την "είδηση" πως στο Μόναχο ο γυμνισμός βρήκε τη δικαίωσή του. Και το αναφέρουν σαν κάτι καινούριο, κάτι εντυπωσιακό. Το θέμα είναι πως η είδηση παρουσιάζεται με μια καταπληκτική ομοιομορφία σ' όλες τις περιπτώσεις κι αυτό γιατί αναμεταδίδεται η είδηση από μία βρετανική εφημερίδα (την The Telegraph) απ' την οποία κάποιοι παίρνουν ακόμα και τη φωτογραφία, ενώ μια αναζήτηση στο Γκούγκλη με αυτό το θέμα επιστρέφει εκατοντάδες αυθεντικές φωτογραφίες που είναι πράγματι με γυμνούς γιατί αυτές των εφημερίδων είναι στο περίπου: δείχνουν κόσμο με μαγιό να λιάζεται στους εγγλέζικους κήπους.
Για το ότι οι Γερμανοί (κι ειδικά στο Μόναχο) συνηθίζουν να κάθονται πολύ στον ήλιο είτε ντυμένοι είτε γυμνοί το είχα γράψει κι εγώ στο παλιό μου το μπλογκ, από τα πρώτα πράγματα που είδα και μου έκαναν εντύπωση. Από τον Νοέμβρη του 2009 είναι η φωτογραφία που έχω στην αρχή (κι είναι δική μου, δεν είναι από κάπου στο δίκτυο). Και, ναι, είναι στους εγγλέζικους κήπους. Όπου συνηθίζεται η ηλιοθεραπεία, κυρίως όμως το χειμώνα. Κι απ' ότι κατάλαβα απ' τις ανακοινώσεις, επιτρέπεται σε δυο συγκεκριμένες περιοχές στους εγγλέζικους κήπους που έχουν τεράστια έκταση (3,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα) κι άλλες τέσσερις περιοχές στον Ίζαρ (απ' όπου η επόμενη φωτογραφία) που κι εκεί ήταν κάτι το συνηθισμένο, αλλά για καλοκαίρι, μιας και όταν έχει ζέστη, θέλεις να είσαι κοντά στο νερό! (Τελικά, ψάχνοντας για την απόφαση βλέπω πως οι περιοχές είναι οκτώ, αλλά οι δυο λίγο παραέξω).
Τι άλλαξε λοιπόν και μπήκε το θέμα στην ειδησιογραφία; Απλούστατα, μέχρι πρόσφατα (τέλος του 2013) οι περιοχές καθορίζονταν με νόμο της τοπικής (Βαβαρικής) κυβέρνησης ενώ τώρα πέρασε στην δικαιοδοσία του δήμου. Έτσι, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έπρεπε να βγάλει τη σχετική απόφαση κι αυτό έκανε! (για όσους δεν ξέρουν γερμανικά, μπορούν να δουν την αυτόματη μετάφραση). Μάλιστα, επειδή οι Γερμανοί είναι πολύ περίεργοι ως προς την εφαρμογή των νόμων, άριστα θα μπορούσε κάποιος να κυκλοφορεί γυμνός το προηγούμενο τρίμηνο σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης (π.χ. στην Μαρίενπλατς, την κεντρική πλατεία). Αφού δεν υπήρχε σχετική απόφαση, θα ήταν νόμιμος 😀 Γιατί στη Γερμανία επιτρέπεται ό,τι δεν απαγορεύεται.
Επίσκεψη νηπιαγωγείου (ή πρώτων τάξεων δημοτικού) στην παραλία. Δίπλα η κυρία είναι γυμνή αλλά κανείς δεν δίνει σημασία.
Πάντως, για τους Βαβαρούς δεν είναι περίεργο να συνυπάρχουν γυμνιστές και "ντυμενιστές" (δικός μου ο όρος για όσους δεν θέλουν να κάνουν ηλιοθεραπεία τελείως γυμνοί). Κανένας δεν ενοχλείται απ' το γεγονός πως ο διπλανός του έχει άλλη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης, να σημειώσω πως οι έξι περιοχές είναι καθαρά για τον δήμο του Μονάχου. Για τις υπόλοιπες περιοχές ένα γύρω, θα πρέπει να έβγαλαν (ή να βγάλουν) αντίστοιχες αποφάσεις οι τοπικοί δήμοι. Για παράδειγμα, για την Φέλντμοχινγκερ Ζέε που υπήρχε καθορισμένη περιοχή κι υπήρχαν σχετικές πινακίδες θα πρέπει τώρα να πάρει απόφαση ο δήμος Νταχάου (λάθος, είναι μια απ' τις περιοχές του δήμου Μονάχου).
Τα χρόνια περνούν, τα λίνκια καταργούνται... Έπρεπε να την έχω κατεβάσει για να φανεί... Χώρια που η Μπιλντ θέλει και λεφτά πια για να τη διαβάσεις. Οπότε ενημέρωσα από άλλη εφημερίδα.

Διευκρίνηση:

Οι φωτογραφίες που βάζω είναι απ' αυτές που τράβηξα από μακρυά, το κάνω για λόγους δεοντολογικούς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλω σχετικά ζουμαρίσματα εδώ στο μπλογκ 😀 Αλλά για να μην φανώ πως μένω και πίσω απ' τη Μπιλντ, να βάλω και τη φωτογραφία που διάλεξε για τη σχετική είδηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.