01 Ιανουαρίου 2024

Κέικ χωρίς γάλα (Ειρήνης)

Ένα κέικ που φτιάχνει τακτικά τελευταία η Ειρήνη και που τη συνταγή της την έδωσε η Ειρήνη. Θα μπορούσα να το πω και κέικ Ειρήνης στο τετράγωνο 😀 Έχει ξετρελαθεί μ' αυτό. Εγώ δεν το έφτιαξα σε στρώματα αλλά ενιαίο.

Συστατικά

4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. βούτυρο μαλακό (ή μαργαρίνη)
175 γρ. αλεύρι
50γρ αμύγδαλο τριμμένο
μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ (10γρ)
100 γρ μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση

  1. Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάω στο μίξερ τα ασπράδια με 50 γρ ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να σφίξουν πολύ (σε μαρέγκα).
  2. Στη συνέχεια χτυπάω σε ένα μπολ τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτω το βούτυρο, μετά το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου και το μπέικιν. Η ζύμη πρέπει να είναι πηχτή.
  3. Παίρνω τη μισή μαρέγκα και την ανακατεύω ζωηρά με τη ζύμη για να χαλαρώσει. Στη συνέχεια ενσωματώνω απαλά την υπόλοιπη μαρέγκα.
  4. Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. (Σπάω την κουβερτούρα σε κομμάτια σε μικρό κατσαρολάκι που το τοποθετώ σ' ένα λίγο μεγαλύτερο κατσαρόλι με νερό που σιγοβράζει). Παίρνω το ένα τρίτο της ζύμης και ανακατεύω με τη λιωμένη σοκολάτα, εκτός φωτιάς.
  5. Ψήσιμο σε φούρνο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς (με αέρα). Στη φόρμα βάζω μια στρώση από τη λευκή ζύμη, μια στρώση τη ζύμη σοκολάτας και τέλος την υπόλοιπη λευκή ζύμη. Μπορεί με ένα πιρούνι να ανακατέψω τα 2 χρώματα. Ή ν' ανακατέψω όλη τη σοκολάτα και να το κάνω ενιαίο.
  6. Δοκιμάζω με λεπτό μαχαίρι στο τέλος να δω αν το κέικ είναι ψημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.