30 Δεκεμβρίου 2023

Βασιλόπιτα (Παρλιάρου)

Έχει κλείσει 10 χρόνια η συνταγή για βασιλόπιτα που έχω βάλει και που φτιάχνω (όποτε δεν καταφεύγω σε ετοιματζίδικη). Βασιλόπιτα (Γιώργου), συνταγή εγγύηση. Κι αυτήν ετοιμάζομαι να φτιάξω αύριο. Αλλά ο Γιώργος δεν ησυχάζει. Δεν βολεύεται μ' αυτά που έχει. Πάντα πρόθυμος να δοκιμάσει κάτι καινούριο. Και το μεσημέρι μούστειλε μια καινούρια συνταγή. Που του την έδωσε, λέει, η Μαρία που την κατέγραψε, λέει, απ' τον Παρλιάρο. Τώρα, αν ο Παρλιάρος την παρουσίασε κάπου κι από κει η καταγραφή ή αν την είχε δημοσιεύσει κάπου, δεν ξέρω. Δεν την έχω φτιάξει ακόμα, η φωτογραφία είναι από την άλλη.

Υλικά

(για 12 - 14 κομμάτια)

250 γρ. βούτυρο μαλακό (τύπου Κερκύρας ή μαργαρίνη σοφτ)
250 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. φιστίκια Αιγίνης (καθαρισμένα και τριμμένα στο μπλέντερ)
6 αυγά
250 γρ. αλεύρι
300 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα σχεδόν πολτοποιημένα (στο μπλέντερ, σύκα - βερίκοκα - δαμάσκηνα) ή εναλλακτικά 125 γρ. καρύδια ή/και αμύγδαλα (τριμμένα αρκετά αλλά να μην γίνουν σκόνη)
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
1/2 ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση

Δουλεύω το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ. Προσθέτω τα φιστίκια (και καρύδια αμύγδαλα αν δεν βάλω φρούτα) και συνεχίζω. Βάζω και τ' αυγά. Στη συνέχεια τα φρούτα, μετά το αλεύρι και στο τέλος το κονιάκ με τη βανίλια.
Βουτυρώνω ένα ταψί νούμερο 28. Το στρώνω με λαδόχαρτο. Το βουτυρώνω κι αυτό. Ρίχνω τη ζύμη στο ταψί και την ψήνω για μια ώρα στους 160 βαθμούς.

Προσοχή:

  • Βασιλόπιτα είναι, δεν πρέπει να ξεχάσω το φλουρί
  • Τα φρούτα πρέπει να είναι κομμένα πολύ μικρά κομμάτια (ας πούμε στο 1/4 από στραγάλι) γιατί αλλιώς θα πάνε όλα στον πάτο
  • Πρέπει να ροδίσει αλλά να μην καεί. Επειδή έχει αρκετά αυγά, παίρνει εύκολα χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.