27 Ιανουαρίου 2024

Φωτισμός στους δρόμους (Γερμανία)

Έψαχνα να βρω μια φωτογραφία που να φαίνεται πως ο φωτισμός στους δρόμους του Μονάχου (και της Γερμανίας γενικότερα) είναι ελάχιστος, οριακός. Αλλά δεν συνηθίζει κανείς να βγάζει φωτογραφίες όταν δεν έχει φως, εκτός αν το κάνεις επιτούτου. Τελικά δεν βρήκα καμιά κι έτσι παραπάνω υπάρχει μια φωτογραφία που έχει μπόλικο φως. Αλλά αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά, θα δει πως το φως είναι από τα μαγαζιά. Η φωτογραφία είναι από δρόμο δίπλα απ' το δημαρχείο, στο κέντρο του Μονάχου, ένας δρόμος με μπόλικη κίνηση κι έτσι τα μαγαζιά είναι καταστόλιστα και κατάφωτα. Γιατί αν φύγεις λίγο από το κέντρο (όχι πολύ, 100 - 200 μέτρα) τα φώτα των δρόμων ίσα που σου επιτρέπουν να κυκλοφορείς χωρίς να σκοντάφτεις (βέβαια, δεν είναι εύκολο να σκοντάψεις, δεν έχει πεταμένες πλάκες στα πεζοδρόμια ή άλλα περίεργα πράγματα 😀).

Παρόμοιο πρόβλημα είχα κι όταν έγραφα ξανά για το ίδιο θέμα πριν από δώδεκα χρόνια. Φωτογραφίες δεν είχα, αν και, αφού τότε ήμουνα εκεί, θάταν εύκολο να έβγαινα στο δρόμο και να τραβήξω. Αλλά δεν τον σκέφτηκα. Θα μου πείτε αφού το είχα γράψει γιατί το ξαναγράφω; Για να πω πως τίποτα δεν άλλαξε σ' αυτόν τον τομέα μετά από τόσα χρόνια.

Και για να γίνω πιο σαφής: τα φώτα είναι τα βασικά. Υπάρχουν στους δρόμους της πόλης αλλά όχι να είναι και υπερβολικά. Βλέπεις, δεν λέω, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί το μάτι στο ότι είναι νύχτα άρα σκοτεινά. Κι αν ο δρόμος έχει μαγαζιά με φώτα, όπως παραπάνω (που είναι απέναντι απ' το Ρέζιντενς και την Όπερα, τότε μοιάζει κατάφωτος. Αν όμως είναι λίγο προς τα έξω από το κέντρο που τα μαγαζιά δεν συνηθίζουν να φωτίζουν τις βιτρίνες τους (μιας και λίγοι περνάνε από κει) τότε μπορείς να δεις τ' άστρα στον ουρανό.

Παρόμοια κατάσταση και στους αυτοκινητόδρομους. Θυμάμαι πως το 2010 είχαμε ταξιδέψει απ' το Μόναχο στο Άμστερνταμ. Με το που μπαίνουμε στη Ολλανδία το καταλάβαμε. Μπορεί σύνορα να μην υπήρχαν αλλά άρχισαν ξαφνικά να υπάρχουν στύλοι φωτισμού στη μέση του αυτοκινητόδρομου! Ενώ τον πρώτο καιρό και μέχρι να μάθω κάπως το δρόμο  προς το ΙΚΕΑ του Μονάχου, έχω χάσει την έξοδο που μου έλεγε το μηχανάκι - πλοηγός (GPS στα ελληνικά) γιατί ήταν νύχτα και ο κόμβος δεν φωτιζόταν. Αποτέλεσμα; Να πρέπει να πάω 10 - 15 χιλιόμετρα πιο κάτω για να μπορέσω να γυρίσω πίσω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.