31 Ιανουαρίου 2024

Πληροφόρηση στα ΜΜΜ

Στη Γερμανία η πληροφόρηση με πινακίδες και φωνή είναι πανταχού παρούσα. Στο S-bahn (ες μπαν είναι το αντίστοιχο του προαστιακού) και στα υπόλοιπα τρένα δεν λέει μόνο ποια είναι η επόμενη στάσεις (ή μάλλον οι επόμενες γιατί δείχνει αρκετές) αλλά κι όταν πλησιάζει δείχνει ποια τοπικά μέσα περνάνε από κει (κι όταν λέμε από κει το εννοούμε, φροντίζουν οι γραμμές των λεωφορείων και τραμ να περνάνε δίπλα απ' τους σταθμούς των τρένων και του μετρό) και σε πόση ώρα (η προβλεπόμενη κι η τυχόν καθυστέρηση από δίπλα)

Στον προαστιακό είπα; Μπα σε όλα τα μέσα. Και στα τραμ (όπως στη φωτογραφία) και στα λεωφορεία κλπ. Σ' αυτό το ταξίδι μου προς τα εκεί μάλιστα μου έκανε εντύπωση που στις φωνητικές αναγγελίες στις στάσεις η ανακοίνωση γίνεται και στα αγγλικά.

Στις στάσεις των λεωφορείων και των τραμ, την εποχή που έμενα εκεί, είχαν αρχίσει να μπαίνουν πινακίδες που έδειχναν σε πόση ώρα θα περάσει το επόμενο, Τώρα τις βρήκα παντού, σ' όλες τις στάσεις. Βέβαια, η επιλογή των υγρών κρυστάλλων είναι μεν οικονομική στην κατανάλωση ρεύματος, αλλά δυσκολεύει την ανάγνωση την νύχτα. Κι οι πληροφορίες δεν είναι πάντα σωστές. Να βλέπεις πως έρχεται σε 20 λεπτά, ψάχνεις εναλλακτική και περνάει από μπροστά σου. Ή πως έρχεται σε 5', περνάνε τα 5' και εξαφανίζεται η ανακοίνωση. Έχουν ακόμα θέματα στην ονλάιν ενημέρωση.

Όμως όταν μιλάμε για πληροφόρηση δεν είναι μόνο για τις ώρες αναχώρησης. Μιλάμε για κάθε πληροφορία που θα χρειαστεί κάποιος που μετακινείται με τα μέσα. Κατεβαίνεις σε μια στάση. Δεν θα δεις μόνο το όνομα της στάσης αλλά και προς τα πού θα πας για να βρεις αυτό που θέλεις: Προς τα πού είναι τα λεωφορεία, προς τα πού είναι το τάδε ή το δείνα εμπορικό κέντρο (όχι μόνο δεν ντρέπονται να βάλουν το όνομά του στις πινακίδες αλλά φτιάχνουν και εξόδους μέσα σε μεγάλα κέντρα).

Αν τα λεωφορεία που περνάνε απ' την περιοχή είναι πολλά, έχει και προς τα πού θα πας για να βρεις το νούμερο που θέλεις. Και για κάποιους απ' τους προορισμούς έχει και το σχήμα που παραπέμπει σ' αυτούς για πιο άμεση αναγνώριση.

Αλλά για να πάρεις μια ιδέα το πού είναι οι στάσεις και προς τα πού πάνε τα διάφορα τοπικά μέσα, έχει από κάτω κι έναν χάρτη αναλυτικό (που επαναλαμβάνεται και στην επιφάνεια, γιατί όταν είσαι μέσα στο σταθμό μπορεί και να μην θυμάσαι μετά τι είδες).

Στον αντίποδα της υπερπροσφοράς πληροφορίας στη Γερμανία έχουμε την λιτότητα πληροφόρησης στα ελληνικά μέσα. Πάλι καλά που λέει σε ποιο δρόμο βγάζει η κάθε έξοδος. Μέχρις εκεί και τίποτα παραπάνω. Βγαίνεις στον σταθμό Ακρόπολη του μετρό, θες να πας στην Ακρόπολη και ψάχνεις από πού θα βγεις για να τη βρεις.

Είδαν κι απόειδαν οι υπεύθυνοι του σταθμού, βαρέθηκαν να τους ρωτάνε συνέχεια, έφτιαξαν μια χειροποίητη πινακίδα, την πλαστικοποίησαν και την κόλλησαν με σελοτέιπ σ' έναν πίνακα ανακοινώσεων. Όμορφα πράματα 😂

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.