Υλικά (για 10 - 12 σταφιδόψωμα)
1 κούπα χλιαρό νερό3 κουταλιές γάλα εβαπορέ
40 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
1 κουταλιά μέλι
3 κουταλιές ζάχαρη
3,5 κούπες αλεύρι για τσουρέκια
2 κουταλιές μαργαρίνη
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες ή ξανθές
1 κουταλάκι κανέλα (προαιρετικά)
λίγο γάλα ή 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για επικάλυψη
σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα τάπερ που κλείνει βάζω το χλιαρό νερό, ρίχνω τη μαγιά και διαλύω τη καλά, προσθέτω τη ζάχαρη, το μέλι, το γάλα, ανακατεύω λιγάκι και κλείνω με το καπάκι και αφήνω σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει .Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνω το αλεύρι, τη μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου), το αλάτι και ανακατεύω με τα χέρια λίγο να γίνουν σαν τρίμματα.
Προσθέτω το χυλό της μαγιάς και ζυμώνω ελαφρά.
Βάζω τη ζύμη σας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και την ζυμώνω λίγο κάνοντας την σαν μια μπάλα.
Βάζω την μπάλα ζύμης μέσα στο μπολ και την αφήνω σκεπασμένη 1 ώρα να φουσκώσει. Την βάζω πάλι σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο ρίχνω μέσα τις σταφίδες και την κανέλα, και ζυμώνω καλά.
Πλάθω την ζύμη σε μπαστούνι και κόβω σε κομμάτια. Τα πλάθω σαν μικρά ψωμάκια και τα τοποθετώ σε ταψί που έχω στρώσει με λαδόκολλα.
Τ’ αφήνω σε ζεστό μέρος σκεπασμένα για πάνω από 1 ώρα να φουσκώσουν καλά. Πριν τα βάλω για ψήσιμο τ’ αλείβω με προσοχή με τη βοήθεια ενός πινέλου με τον αραιωμένο κρόκο και τα πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο και τα προσέχω μέχρι να ψηθούν μην πάρουν πολύ χρώμα από επάνω (πάντως, θέλουν αρκετή ώρα, κάπου 45' ή και παραπάνω).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.