24 Μαρτίου 2016

Σολομός ποσέ

Πόσο καιρό έχω να το φτιάξω έτσι! Το είχα σχεδόν ξεχάσει, όταν ψάχνοντας τι να γράψω σήμερα το είδα. Να το βάλω στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες!
Ο σολομός είναι ένα περίεργο ψάρι, που δεν θέλει και πολλά. Ποσέ γίνεται και σκέτος, σε λίγο νερό μόνο. Η παραλλαγή αυτή τον κάνει πιο μυρωδάτο, αν αρέσει έτσι. Δεν είναι συνηθισμένο ψάρι για μας, ό,τι βρίσκεται είναι ιχθυοτροφείου και μας έρχεται απ' το εξωτερικό, ενώ υπάρχει και καταψυγμένος. Θυμάμαι σ' ένα ταξίδι στη Σκανδιναβία που είχε σολομό πρωί, μεσημέρι και βράδυ! Είναι ένα ψάρι πλούσιο σε Ω3, καλά λιπαρά δηλαδή, που όμως στην Ελλάδα τα βρίσκουμε και στις ταπεινές σαρδελίτσες :)

Υλικά

½ φλιτζάνι άσπρο κρασί
½ φλιτζάνι νερό
4 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (και τα πράσινα φύλλα)
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό φιλέτο φρέσκου σολομού.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζω το κρασί, το νερό, τα λαχανικά και το αλατάκι να βράσουν. Όταν αρχίσει ο βρασμός, τοποθετώ στην κατσαρόλα τα φιλέτα του ψαριού, με την πλευρά που έχει το δέρμα προς τα κάτω. Σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 20’, σε μέτρια θερμοκρασία. Ο χρόνος αυτός επαρκεί, δεν χρειάζεται να παραμαγειρευτεί, γιατί ο σολομός χάνει την γεύση του.
Σερβίρω με πράσινη σαλάτα, ή (και) βραστά λαχανικά, αφού προσθέσω στο ψάρι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση!
Με την μέθοδο αυτή εξαφανίζεται η χαρακτηριστική μυρωδιά και η λιπαρότητα του σολομού! Οπτικά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, γιατί αναδεικνύεται το ωραίο σομόν χρώμα του ψαριού, με το πράσινο της σαλάτας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.