Είχαμε πάει προχθές στη Γιωργία και μας κέρασε γλυκό. Περίεργο γλυκό, δεν το είχα ξαναδοκιμάσει σ' αυτούς παρόλο που το φτιάχνουνε (λένε) τακτικά. Κι είναι (λέει) εύκολο. Τι πιο φυσικό απ' το να ζητήσω τη συνταγή. Κι αφού είχα τη συνταγή, αμ έπος αμ έργον. Το έφτιαξα χτες. Το όνομα το βγάλαμε επιτόπου, δεν ήξεραν να το ονοματίσουν. Η δοσολογία είναι για ένα ταψί τυπικού οικιακού φούρνου (35Χ45), εκείνης το ταψί είναι λίγο μικρότερο και το είχε φτιάξει με 4 αυγά. Στη δική μου δοκιμή μου φάνηκε πολλή η ζάχαρη, θα το προτιμούσε με κάπως λιγότερη (αντί 1 1/2 στο 1 1/4). Κι όταν το δοκίμασαν τα παιδιά είπαν πως ένα τέτοιο γλυκό (αλλά ετοιματζίδικο) είχε δοκιμάσει η μάνα μου πριν μερικά χρόνια κι είχε ξετρελαθεί. Αν ήταν με αντίστοιχη συνταγή και με τόσα αυγά ζήτω που κάηκε, τινάχτηκε στον αέρα η αντιχολιστερινική δίαιτα :) (Εδώ που τα λέμε, δεν είναι έτσι ακριβώς, αφού εξαρτάται από το πόσο κομμάτι θα φας).
Υλικά
6 αυγά
1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
1,5 φλιτζάνι αλεύρι
1,5 κουταλάκι Μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1,5 φλιτζάνι μαρμελάδα της επιλογής μου (ή μερέντα)
Εκτέλεση
Χτυπάω τ' αυγά με τη ζάχαρη. Θα γίνει σαν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω το αλεύρι με το μπέικιν το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στρώνω ένα λαδωμένο ταψί με λαδόχαρτο. Απλώνω το μείγμα και το φουρνίζω σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 12'.
Το βγάζω απ' το φούρνο και το αναποδογυρίζω σε λαδόχαρτο που το έχω πασπαλίσει με λίγη ζάχαρη. Αλείφω με τη μαρμελάδα, το τυλίγω σε ρολό και το τυλίγω με το λαδόχαρτο (σαν καραμέλα).
Για να το σερβίρω το κόβω σε φέτες.
Μπορώ να το κάνω και με διαφορετικά αλείμματα (μια λωρίδα μαρμελάδα βερίκοκο, μια λουρίδα φράουλα, μια λουρίδα μερέντα και πάει λέγοντας). Όταν το κόψω, καλό θα είναι η κάθε φέτα να είναι με το ίδιο χρώμα!
Χρειάστηκε μισή ώρα από τη συλλογή υλικών μέχρι την δοκιμή στο πιάτο!! Είναι συνταγή για γρήγορο και εύκολο γλυκό. Εντυπωσιακή παρουσίαση και χωρίς καθόλου λιπαρά, αφού δεν χρησιμοποιείται βούτυρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιπαρά δεν έχει (εκτός απ' το λάδωμα του ταψιού), αλλά με τόσα αβγά και τόση ζάχαρη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό καλοί μαθητές εξελιχθήκατε σε master chef με τις δημιουργικές τροποποιήσεις που προτείνετε ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες του καθενός. Γεγονός είναι ότι είναι πολύ εύκολο, νόστιμο και ανοιχτό σε επιλογές μαρμελάδας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε. Πάει να πει πως δεν έχω γράψει κάτι λάθος :) Αλλά θα το δούμε και μέσα στη βδομάδα που θα το ξαναφτιάξουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις τροποποιήσεις, εννοείται πως γίνονται πάντα. Προσαρμογές στα γούστα μου λέγετ' αυτό.
Περιμένω τώρα τη δική σου συμμετοχή στο μπλογκ.