10 Ιουνίου 2015

Μαρμελάδα φράουλα

Κάτι γευστικό σήμερα. Και της εποχής. Όσο προλαβαίνουμε βέβαια, γιατί οι φράουλες τελειώνουν. Πάμε λοιπόν. Για καιρό με τρωγόταν η Μαρία ν' αγοράσω φράουλες για να φτιάξει μαρμελάδα. Χρόνια είχαμε να φτιάξουμε τέτοια, θαρρώ απ' την εποχή του Τσερνομπίλ :) Άντε να πέσει η τιμή, άντε να είναι ο καιρός τους αλλά ο καιρός πέρναγε και για διάφορους λόγους δεν πήγαινα στη λαϊκή άρα φράουλες δεν έπαιρνα. Μέχρι χτες. Που πήγα, βρήκα όμορφη μυρωδάτη φράουλα (αν και όχι τελείως ώριμη) και σε σχετικά καλή τιμή (2,5€). Ναι, καλά τις πήρα τις φράουλες αλλά συνταγή; Δεν είχα στα κιτάπια μου, μόνο ό,τι θυμόμουνα, χωρίς να είμαι και πολύ σίγουρος. Αλλά ο Γκούγκλης μου έβγαλε διάφορα. Πήρα βασικά αυτήν του Πετρετζίκη (που τόσο εκτιμούν οι Ειρήνες), έριξα μια ματιά για κάνα συμπλήρωμα απ' της Αργυρώς και ιδού τη (βασικά έφτιαξα δυο κιλά :) ). Α! όταν έβαλα μπρος, είπα να ρίξω μια ματιά αν είχε κάτι κι η Ελένη (κι αλίμονο να μην είχε).

Υλικά

1 κιλό φράουλες
500 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
χυμός 1 λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένω τις φράουλες, τις στραγγίζω καλά και τις καθαρίζω απ' τα κοτσάνια. Τις βάζω σ' ένα μπολ (γυάλινο ή ανοξείδωτο) με τη ζάχαρη, τις σπάω με το χέρι να γίνουν πολτός (εμένα μ' αρέσουν τελείως λιωμένα τα φρούτα στη μαρμελάδα, αν τις προτιμάει κανείς ολόκληρες τις σπάει πολύ λίγο) και τη βανίλια και τις αφήνω αρκετές ώρες στο ψυγείο (μπορεί και μια νύχτα). Για να μην υπάρχουν ανταλλαγές απ' τις μυρωδιές σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Βάζω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το βράζω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει (όταν ρίξω λίγο σ' ένα ποτήρι με κρύο νερό, να κάνει κόμπο και να μην διαλύει - περίπου 30 λεπτά θέλει). Στο ενδιάμεσο ξαφρίζω όσο χρειάζεται. Προσοχή γιατί φουσκώνει, θέλει αρκετά μεγάλο κατσαρόλι.
Όταν είναι έτοιμη, προσθέτω το χυμό του λεμονιού κι αφήνω να βράσει για 2' ακόμα.
Αδειάζω το μείγμα σε αποστειρωμένα βάζα, έτσι όπως είναι ζεστό. Φροντίζω να γεμίσουν καλά, μέχρι πάνω. Τα κλείνω, τ' αναποδογυρίζω και τ' αφήνω να κρυώσουν. Έτοιμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.