Υλικά
1 κιλό φράουλες500 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
χυμός 1 λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένω τις φράουλες, τις στραγγίζω καλά και τις καθαρίζω απ' τα κοτσάνια. Τις βάζω σ' ένα μπολ (γυάλινο ή ανοξείδωτο) με τη ζάχαρη, τις σπάω με το χέρι να γίνουν πολτός (εμένα μ' αρέσουν τελείως λιωμένα τα φρούτα στη μαρμελάδα, αν τις προτιμάει κανείς ολόκληρες τις σπάει πολύ λίγο) και τη βανίλια και τις αφήνω αρκετές ώρες στο ψυγείο (μπορεί και μια νύχτα). Για να μην υπάρχουν ανταλλαγές απ' τις μυρωδιές σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.Βάζω το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το βράζω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει (όταν ρίξω λίγο σ' ένα ποτήρι με κρύο νερό, να κάνει κόμπο και να μην διαλύει - περίπου 30 λεπτά θέλει). Στο ενδιάμεσο ξαφρίζω όσο χρειάζεται. Προσοχή γιατί φουσκώνει, θέλει αρκετά μεγάλο κατσαρόλι.
Όταν είναι έτοιμη, προσθέτω το χυμό του λεμονιού κι αφήνω να βράσει για 2' ακόμα.
Αδειάζω το μείγμα σε αποστειρωμένα βάζα, έτσι όπως είναι ζεστό. Φροντίζω να γεμίσουν καλά, μέχρι πάνω. Τα κλείνω, τ' αναποδογυρίζω και τ' αφήνω να κρυώσουν. Έτοιμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.