Η αποστείρωση σημαίνει θέρμανση. Κι όταν αποστειρώσω τα βάζα τα γεμίζω μέχρι επάνω (έτσι όπως είναι ζεστά) με ζεστή τη μαρμελάδα (ή γλυκό ή σάλτσα). Τα κλείνω καλά, τ' αναποδογυρίζω και τ' αφήνω να κρυώσουν έτσι ανάποδα. Για να μην καώ, κρατάω τα βάζα με γάντι κουζίνας. Είναι σημαντικό να είναι και τα δυο ζεστά για να μην σπάσουν τα βάζα
1ος τρόπος
Ο πρώτος και κλασικός τρόπος είναι να βράσω τα βάζα άδεια γεμίζοντάς τα με καυτό νερό μέχρι επάνω. Τα βάζω από κρύο και περιμένω να βράσουν για 5' τουλάχιστον. Τα στραγγίζω και τα στεγνώνω καλά. Μετά τη χρήση κι αφού μισοκρυώσουν τα καλά γεμάτα βάζα, τα βάζω με το καπάκι κάτω σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που να τους έρχεται στα 2/3 περίπου του ύψους τους και τα βράζω για 15 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Τ' αφήνω να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα, τα σκουπίζω και τα φυλώ σε δροσερό μέρος (ή σε ψυγείο, χωρίς να είναι κι απαραίτητο).Όμως αυτός ο τρόπος είναι καλός μόνο για λίγα βάζα. Αν θέλεις πολλά, είναι χρονοβόρος. Και βρήκα πως μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.