22 Ιουλίου 2014

Γιαουρτλού κεμπάπ (Αναστασίας)

Το γιαουρτλού δεν το έχω φτιάξει καμιά φορά εγώ. Είναι όμως ένα καλοκαιρινό και δροσερό φαγητό, αν και, θέλει κάμποση ώρα η προετοιμασία του. Αρέσει στη  Ειρήνη και της το ψτιάχνει συνήθως η φίλη της η Αναστασία (όταν έχει όρεξη να μαγειρέψει, βέβαια). Και αν κάποιος δεν θέλει (ή βαριέται) να φτιάξει ο ίδιος τα κεμπάπ τα αγοράζει έτοιμα και το μόνο που έχει να κάνει είναι να τα ψήσει και να τα περιχύσει με τη σάλτσα. Αυτό της φωτογραφίας είναι ετοιματζίδικο, απ' την Τουρκία.

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για τα κεμπάπ

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή αρνίσιος)
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
500 γρ. ψίχα ψωμιού (μπαγιάτικου)
βασιλικό
μαϊντανό
μπαχάρι
κανέλα
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

Για τη σάλτσα

4 ντομάτες
½ σκελίδα σκόρδο
βασιλικό
μαϊντανό
κανέλα
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβω στο μπλέντερ το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μουλιάζω το ψωμί και ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί. Πλάθω σε μακρόστενες λουρίδες (κεμπάπ) το μείγμα και τις ψήνω στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν. Αν θέλω ψήνω μαζί και 4 – 5 πίτες.
Στο μεταξύ φτιάχνω τη σάλτσα ανακατεύοντας στο μπλέντερ όλα τα υλικά και βράζοντάς την μέχρι να φύγουν τα πολλά ζουμιά και να γίνει ένα πηχτό ζουμί.
Σερβίρω βάζοντας από κάτω μια πίτα, πάνω της ένα κεμπάπ, γιαούρτι και περιχύνοντας με τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.