09 Ιανουαρίου 2014

Μαρμελάδα από φλούδα μανταρίνι

Μια φοβερή μαρμελάδα έφτιαξα αυτές τις μέρες και είπα πως αξίζει τον κόπο να την ανεβάσω και στο μπλογκ. Τα μανταρίνια μου αρέσουν πολύ, και η φίλη μου η Βίκυ κάποια στιγμή που ήταν στο σπίτι μου είπε ένα κόλπο να κρατήσω το άρωμά τους. Εύκολο και εξαιρετικά φτηνό! Όταν έτρωγα τα μανταρίνια να κρατούσα τα φλούδια τους στην κατάψυξη. Που κάποια στιγμή να τα έφτιαχνα μαρμελάδα! Έτσι κι έγινε. Μόλις γέμισα μια σακούλα. ξεκίνησα την διαδικασία. Τώρα, το πρωινό μόλις ανοίγω το καπάκι από το βάζο, με πλημμυρίζει η όμορφη μυρωδιά από τα εσπεριδοειδή.

Υλικά

φλούδια από μανταρίνια
ζάχαρη (γύρω στο 80% σε όγκο από τα φλούδια)

Εκτέλεση

Τα φλούδια τα βράζω 3 - 4 φορές για να ξεπικρίσουν και πετάω κάθε φορά το νερό, βάζοντας φρέσκο κρύο νερό. Μετά το τριπλό βράσιμο, τα πολτοποιώ στο μπλέντερ και μετρώ όσα φλιτζάνια πολτό κάτι λιγότερο ζάχαρη. Π.χ. για 4 φλιτζάνια πολτό θέλω 3 1/4 – 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη.
Τα βράζω σε μέτρια φωτιά στην κατσαρόλα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Θέλει προσοχή γιατί όταν αρχίζει να δένει πετάει (και πιο μπροστά μην πω - αν χρειάζεται προσθέτω ελάχιστο νερό). Το γεγονός ότι ο πολτός είναι σφιχτός δεν με ξεγελάει, θέλει το δέσιμό της.
Την βάζω σε αποστειρωμένα βάζα και τ' αφήνω ανάποδα να κρυώσουν.

4 σχόλια:

  1. Μαρία λέω να δοκιμάσω συνδιασμό περγαμόντο με πορτοκάλι. Τι λές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιας και δεν βλέπω να απαντάει η Μαρία, ας το κάνω εγώ:)
      Μπορείς να βάλεις διάφορα εσπεριδοειδή. Κι ο συνδυασμός που προτείνεις πρέπει να είναι απίθανος.
      Αλλά εδώ μιλάμε για φλούδια. Προφανώς και τα φλούδια από τα υπόλοιπα μπορούν κι αυτά να χρησιμοποιηθούν. Αλλά, θέλει προσοχή. Να είναι μόνο το απέξω. Να μην έχει καθόλου άσπρο. Το μανταρίνι έτσι κι αλλιώς είναι λεπτό. Τα υπόλοιπα θέλουν καθάρισμα.

      Διαγραφή
  2. Εννοείται πως τα μανταρίνια που θα κρατήσουμε τα φλούδια τους πρέπει να είναι αράντιστα (άρα πρέπει να ξέρω από πού είναι) και χωρίς κερί (που ξεχωρίζει γιατί γυαλίζει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φοβερό, τι ανακάλυψα μετά από 2 χρόνια. Σήμερα άνοιξα την συνταγή και βλέπω ότι η Κλαίρη με είχε ρωτήσει κάτι σχετικό με αυτή. Ευτυχώς το έσωσε ο Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.