Τη μαγιονέζα την είχα συνηθίσει με το βραστό ψάρι. Όταν η μάνα μου είχε όρεξη έστρωνε πάνω από το ψάρι μια μαγιονέζα, τη στόλιζε και με κομμένα καρότα που είχαν βράσει μαζί, κι ήταν θαύμα ειδέσθαι. Από τότε κι εγώ, φτιαχτή μαγιονέζα για τέτοιες περιπτώσεις φτιάχνω (χωρίς τα πλουμιά). Αλλά χρησιμοποιώ έτοιμη για να συνοδέψω διάφορα φαγητά και σαλάτες. Στη Γερμανία (αλλά και στο Βέλγιο και τις άλλες χώρες της περιοχής) φοριέται πολύ η μαγιονέζα στις τηγανητές πατάτες, αλλά και στα λουκάνικα! Εγώ τη βάζω σε τονοσαλάτα ή συνοδεύω τηγανητό ψάρι και γενικά ψαρικά.
Υλικά
1 κρόκο αυγού ωμό
1 κρόκο από βρασμένο σφιχτά αυγό
1 φλιτζάνι λάδι
3/4 φλιτζάνι λεμόνι
1 – 2 κουταλιές ξίδι ή μουστάρδα προαιρετικά
1 πατάτα λιωμένη
Εκτέλεση
Δουλεύω καλά το ωμό αυγό μ’ ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Προσθέτω το βρασμένο αυγό συνεχίζοντας να δουλεύω, την πατάτα και κατόπιν σταδιακά (μια – μια κουταλιά) το λάδι και το λεμόνι εναλλάξ δουλεύοντας πάντα προς την ίδια φορά.
Ή πιο εύκολα
Βάζω στο μούλτι ή στο ραβδομπλέντερ τα αυγά και την πατάτα ένα – ένα, χτυπώντας κάθε φορά μέχρι να γίνουν ομογενές μείγμα προσθέτοντας σταδιακά το λάδι και το λεμόνι εναλλάξ. Γίνεται πολύ πιο γρήγορα και πιο σίγουρα (δεν «κόβει») και πιο εύκολα μιας και προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι και λάδι κάθε φορά σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο.
Άκου και τη δική μου συνταγή για μαγιονέζα χωρίς αβγά και χρησιμοποιώντας το ραβδομπλεντερ(bamix βεβαίως βεβαίως).Ενα ποτήρι λάδι,μισο ποτήρι γάλα,ενα κουταλάκι μουστάρδα,μια κουτάλια ξύδι,αλατοπιπερο και χυμό λεμονιού που τον προσθέτουμε όσο δουλεύει το εργαλείο.Το αποτέλεσμα τέλειο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά, το κόλλημα με μάρκες γνωστό αλλά και να το διαφημίζεις;
ΔιαγραφήΤη συνταγή αυτή την έχω, μόνο που για το γάλα λέει εβαπορέ. Αλλά μαγιονέζα χωρίς αβγό; Μόνο αν κάποιος έχει δυσανεξία. Αλλιώς... Πάντως, επειδή έχω κι άλλη συνταγή για μαγιονέζα γρήγορη, μούβαλες ιδέα να την ανεβάσω κι αυτή...