03 Νοεμβρίου 2014

Στρούντελ (μήλου - Apfelstrudel)

Το στρούντελ το έμαθα στη Γερμανία. Είναι ένα γλύκισμα, που βασικό του στοιχείο είναι το μήλο. Και από μήλα στη Γερμανία άλλο τίποτα. Το κλίμα τα ευνοεί. Παίρνουν λοιπόν φύλλο ή σφολιάτα ή κάποια άλλη τέτοια ζύμη, παίρνουν και μηλαράκια που τα ψιλοκόβουν, τ' ανακατεύουν με ζάχαρη και τα στρώνουν μέσα, τα τυλίγουν και έτοιμο το γλύκισμα. Το σερβίρουν είτε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη είτε το κολυμπάνε σε μια αραιή σάλτσα βανίλιας (όπως αυτό της φωτογραφίας). Γύρω στα 3,5€ είχε το σκέτο και κάνα ευρώ παραπάνω με τη σως. Στα σουπερμάρκετ βρίσκαμε και έτοιμο κατεψυγμένο. Φύγαμε απ' τη Γερμανία, πάνε τα στρούντελ. Αλλά τώρα η εποχή των μήλων αρχίζει, γιορτές είχαμε αυτές τις μέρες, είχα βρει κάπου μια συνταγή και την κράταγα να τη δοκιμάσω κι αποφασίσαμε να φτιάξουμε κι εμείς ένα. Ε, ψιλοέψαξα και στο ιντερνέτι διάφορες συνταγές, ελληνικές και γερμανικές και ιδού πού κατέληξα:

Υλικά

2 - 3 σκληρά μήλα (αν είναι και λίγο ξινούτσικα ακόμα καλύτερα, θα βγουν γύρω στα 600 γρ.)
χυμό από 1/2 λεμόνι
100 γρ. σταφίδες
80 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
50 γρ. καρύδια αλεσμένα χοντρά
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1 βανίλια
50 γρ. βούτυρο
500 γρ. φύλλο ή δυο φύλλα σφολιάτας
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζω τα μήλα και τα κόβω σε κυβάκια. Τα ραντίζω με το χυμό του λεμονιού (να μην μαυρίσουν όσο ετοιμάζω τα υπόλοιπα). Ανακατεύω με τη ζάχαρη, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απ' το βούτυρο και το φύλλο) και τ' αφήνω στην άκρη. Βάζω το φούρνο να κάψει καλά (στους 200 βαθμούς).
Λιώνω το βούτυρο. Σε μια επιφάνεια στρώνω ένα φύλλο, τ' αλείφω με βούτυρο, άλλο φύλλο από πάνω κλπ μέχρι να τελειώσουν. (Αν είναι σφολιάτα, απλά απλώνω ένα φύλλο κι είμ' εντάξει, αλλά θα βγάλω δυο στρούντελ πιο λεπτά). Απλώνω το μείγμα των μήλων και τυλίγω τα φύλλα. Πάλι έχω δυο επιλογές: ή τα κάνω ρολό (όπως προτίμησα εγώ και φαίνεται στη φωτογραφία) είτε τα διπλώνω σαν φάκελο, να κλείσει.
Χαράζω την επιφάνεια μ' ένα κοφτερό μαχαίρι και φουρνίζω το στρούντελ. Ψήνω για μια ώρα περίπου. Στο μισάωρο κατεβάζω το φούρνο στους 180.
Σερβίρω πασπαλισμένο το κομμάτι με ζάχαρη άχνη.
Με φύλλο σφολιάτας

Να σημειώσω πως το στρούντελ με μήλα είναι το κλασικό στη Γερμανία, κι αν το ζητήσεις σκέτο στρούντελ μάλλον τέτοιο θα σου φέρουν, έχουν όμως κι άλλες παραλλαγές. Με σταφίδες και κουάκερς μέσα ή ακόμα και με τυρί!
Μια δεύτερη παρατήρηση: στη Γερμανία χρησιμοποιείται βασικά ένα φύλλο ειδικό για στρούντελ. Εδώ δεν έχουμε κάτι τέτοιο οπότε χρησιμοποιούμε το φύλλο που έχουμε. Δεν θέλει να είναι πολύ λαδωμένο, έτσι η σφολιάτα φαίνεται καλύτερη, αλλά έχει πολύν αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.