Ξεκίνησα να γράφω προχτές για το ΠΕΔΥ, έγραψα την ιστορία και στο ΠΕΔΥ μόλις που έφτασα. Συνεχίζω λοιπόν από κει που είχα μείνει. Απ' τις πρώτες δουλειές που έγιναν με το που άρχισε να λειτουργούν υποτυπωδώς τα ιατρεία του ΠΕΔΥ ήταν να λειτουργήσουν τα νούμερα των ραντεβού. Οι εταιρίες δεν μπορούσαν να περιμένουν. Πώς αλλιώς θα μάθαινες πως δεν μπορείς να εξυπηρετηθείς. Γιατί οι μονάδες υγείας του ΙΚΑ άνοιξαν σταδιακά με το νέο καθεστώς αλλά α) όλο αυτό το διάστημα, τουλάχιστον στο ΠΕΔΥ της γειτονιάς μου, το σύστημα των επιτόπου ραντεβού είναι εκτός λειτουργίας, άρα πρέπει να πάρεις στα 5ψήφια και β) τα ιατρεία που λειτουργούν είν' ελάχιστα. Σε μας ας πούμε υπάρχουν 5 ειδικότητες: οδοντίατρος (που πάντα ήταν προβληματική η οδοντιατρική περίθαλψη και στο δημόσιο και στο ΙΚΑ - δεν ξέρω τι ακριβώς δουλειές κάνει ο γιατρός αυτός, μάλλον εξαγωγές μόνο, για σφραγίσματα δεν ξέρω, για παραπέρα δεν το πιστεύω, αλλά μιας και δεν χρειάστηκα δεν έμαθα) ορθοπ*δικός (στο αστεράκι άλλος βάζει -αι- κι άλλος -ε-) οφθαλμίατρος, και παιδίατρος, μια πραγματικά ειδικότητα που τη χρειάζεται πολύς κόσμος.
Η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ζήτηση του παθολόγου, δεν υπάρχει. Ούτε του γενικού γιατρού που κανονικά θα έπρεπε να είναι η βασική ειδικότητα, αυτή που δεν θ' ασχοληθεί παρά μόνο με απλές περιπτώσεις, θα κάνει συνταγογράφηση κι από κει και πέρα θα παραπέμπει στον ειδικό. Και τι κάνεις όταν χρειάζεσαι κάτι απ' αυτά; Λύσεις δυο: ή πας σε γιατρό συμβεβλημένο, που όμως πρέπει να έχει περιθώριο αφού υπάρχει πλαφόν ή πληρώνεις. Γενικά, στην πιάτσα η τιμή είναι 10€ για την απλή συνταγογράφηση. Το πρόβλημα είναι αν χρειαστείς το γιατρό εκτός ραντεβού. Εκεί η ταρίφα είναι στα 20 και άνω. Και έτυχε να έχω ραντεβού, να θέλω φάρμακα αλλά και εξέταση και με χρέωσε την εξέταση γιατί λέει το ραντεβού ήταν μόνο για τα φάρμακα!
Το κακό είναι πως και εκτός ΠΕΔΥ είναι λίγοι οι συμβεβλημένοι. κι έτσι το να κλείσεις ραντεβού μαζί τους είναι δύσκολη δουλειά. Και δεν φτάνει που δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, διακόπτει και συμβάσεις. Βέβαια, κάποιες φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί παρανομούν, οπότε και δεν μπορεί να πει κανένας πως κακώς διακόπτεται η σύμβαση. Αλλά θα έπρεπε να υπογράφονται και καινούριες. Αλλά αυτό, λέει, θα το δούμε με τον καινούριο χρόνο. Δεν είναι και σίγουρο. Η λογική είν' απλή. Αφού έχουμε μειώσει τις δαπάνες μετακυλώντας τα έξοδα στις τσέπες των ασφαλισμένων, γιατί να τους διευκολύνουμε και να πληρώνει ο οργανισμός;
Τα νοσοκομεία, είναι υποτίθεται συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα υποτίθεται ότι είναι μπροστά απ' όλα. Βέβαια, για να πας και σε νοσοκομείο, πάλι πρέπει να πληρώσεις. Ένα τάληρο, έστω, αλλά πρέπει να πληρώσεις. Εκτός αν πας στα επείγοντα. Εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Εξετάζεσαι χωρίς να πληρώσεις. Πάντως, τώρα τελευταία, για να εξεταστείς και στα επείγοντα πρέπει να δώσεις τα στοιχεία ασφάλισης. Να πας το βιβλιάριό σου. Τι γίνεται αν είσαι ανασφάλιστος δεν ξέρω. Το ότι δίνεις βιβλιάριο, δεν σημαίνει τίποτα. Τα φάρμακα γράφονται εφ' απλού χάρτου. Πού να βρει καιρό ο εφημερεύον να συνδεθεί στο σύστημα, να περιμένει να πληκτρολογήσει και να τυπώσει τα απαραίτητα χαρτιά. Έτσι, στα γράφει (με το χέρι) σ' ένα χαρτί, μαζί με όλες τις υπόλοιπες οδηγίες και πας στο φαρμακείο να τα ξεδιαλέξεις. Αν θες να πληρώσεις μόνο τη συμμετοχή σου, πρέπει να βρεις γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας και να συμφωνήσει να στα γράψει αυτός!
Απ' την άλλη, είναι μεγάλος ο αριθμός των ανέργων. Κι άνεργοι σημαίνει και ανασφάλιστοι που λέγαμε. Που είναι πολλοί περισσότεροι απ' τους άνεργους αφού στον κάθε ασφαλισμένο μπορεί να υπάρχουν και εξαρτώμενα μέλη. Τι γίνεται λοιπόν μ' αυτούς; Που επειδή ακριβώς είναι άνεργοι, δυσκολεύονται ακόμα παραπάνω για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας; Καταρχάς υπάρχουν πολλές υποσχέσεις για την κάλυψή τους. Οι υπουργοί αλλάζουνε αλλά πάντα θυμούνται να τους υποσχεθούν κάλυψη. Είναι μπόλικοι οι ανασφάλιστοι και πρέπει κάτι να γίνει, φέρνουν και ψηφαλάκια. Έτσι, μετά από κάμποσους μήνες εξαγγελιών εδώ και μερικές μέρες ψηφίστηκε ο νόμος που δίνει και σ' αυτούς τους ανθρώπους το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη. Ήδη λοιπόν μπορούν οι ανασφάλιστοι να έχουν διάφορες παροχές, αλλά απ' την άλλη μειώνονται γενικά οι παροχές προς όλους. Έτσι έρχεται η ισότητα. Όλοι δικαιούνται κι από λίγο. Είτε πληρώνουν είτε όχι, η πίτα μοιράζεται σε όλους εξίσου. Ή μάλλον αυτοί που δεν πληρώνουν, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι έχουν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις, για να κάνουν κάποιοι και κοινωνική πολιτική :).
Βασικά, αυτά που κόβονται είναι οι προληπτικές εξετάσεις. Που και στη Γερμανία θυμάμαι, κομμένες ήταν. Για να κάνω εξέταση PSA που μου σύστησε η γιατρίνα μου, πλήρωσα χωριστά. Στην Ελλάδα ήταν τσάμπα, τώρα την δίνουν υπό όρους. Και μιας και οι προληπτικές εξετάσεις μειώνονται, γίνονται καμπάνιες πρόληψης κι όσοι είναι τυχεροί και μπορούν να πάνε εκείνες τις μέρες που τρέχει η καμπάνια στη περιοχή τους καλά. Οι υπόλοιποι, την επόμενη φορά, αν προλάβουνε! (Πάντως, η άποψη των Γερμανών ειδικών είναι πως το ελληνικό σύστημα υγείας είναι άθλιο).
Παράλληλα γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τα γενόσημα. Για μένα που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιώ προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, δεν μου κάνει εντύπωση. Αλλά άντε να πειστεί ο παππούς ή η γιαγιά (αλλά κι άλλες ηλικίες) που ο γιατρός λέει το τάδε όνομα φάρμακο, πως και το άλλο, με διαφορετικό όνομα είναι το ίδιο. Βράσ' τα.
Ουφ. Τάπα ή μάλλον τάγραψα και ξεθύμανα (κάπως).
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
Μια παροιμια λέει κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Αλλά δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες. Κάνει κάποιος μια εξετασούλα προληπτική και αν εμφανιστεί πρόβλημα όλο και κάτι κάνει. Αλλά αν πάθει -χωρίς πρόληψη δηλ- τότε θα χρειαστεί να καταναλώσει όμορφα φάρμακα γενόσημα ή μη, επισκέψεις σε γιατρούς κλπ μια ολόκληρη βιομηχανία περιμένει από μας.
ΑπάντησηΔιαγραφή