Τον τελευταίο καιρό έχω γράψει αρκετά για την Τουρκία κι έχω πολλά ακόμα (έχω ανεβάσει πάνω από 200 φωτογραφίες μέχρι στιγμής και τις έχω ταξινομήσει σε καμιά 80αριά αναρτήσεις :) ), αλλά χρειάζεται πότε πότε και καμιά αλλαγή. Έτσι, είπα να κάνω ένα διάλειμμα, ευκαιρία σήμερα να βάλω καμιά συνταγή πάλι, να κάνουμε και κάνα γευστικό ταξίδι :). Και λέω να βάλω ένα μεζεδάκι που έφτιαξα προχθές: μανιτάρια αλά κρεμ. Πολλές φορές τα είχα φάει (ειδικά σε μια πιτσαρία, τα χρόνια εκείνα που έμενα στον Πύργο) και πάντα είχα απορία πώς γίνεται κι είναι έτσι κρεμώδη. Τελικά το μυστικό ήταν το τυρί. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ναι, χρειάζεται και τυρί.
Υλικά
300 γρ μανιτάρια φρέσκα ή 1 κονσέρβα1 κουταλάκι βούτυρο
100 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ. τυρί τριμμένο
αλάτι
άσπρο πιπέρι
Ό,τι τυρί έχουμε?Μπορεί και φέτα? Γιατί για μας , εδω πανω , αυτό ειναι τυρί....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μπλογκ δεν μπορεί να κάνει διευκρινήσεις για το ιδιόλεκτο της κάθε περιοχής. Για "σας εκεί πάνω" τυρί είναι η φέτα και κασέρι το όποιο κίτρινο τυρί είτε είναι παρμεζάνα είτε γκούντα. Για τους "άλλους εκεί κάτω" πάει ανάποδα. Δύσκολες ισορροπίες. Έτσι χρησιμοποιείται η "κοινή αθηναϊκή" (χωρίς τους αθηναϊκούς ιδιωματισμούς όμως) :) :) :)
ΔιαγραφήΕπί της ουσίας τώρα: Θες ένα τυρί που να λιώνει αλλά να μην έχει έντονη γεύση και καπελώσει το μανιτάρι. Έτσι τα τύπου εντάμ ή άλλα άγευστα ημίσκληρα που κυκλοφορούν για τοστ είναι μια χαρά. Εγώ έβαλα κασέρι (μπορώ και βρίσκω) και την πάτησα.
Γιατί είναι λογικό το να λες τυρί και να εννοείς ενταμ, και όχι φέτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως επάνω είθισται με τον όρο τυρί να εννοούμε τη φέτα, έτσι και κάτω με τη λέξη τυρί εννοείτε κατά κανόνα ενταμ/γκουντα. Το ίδιο αυθαίρετα είναι και τα δύο.
Άρα αντί να επιλέγετε την 'κοινή αθηναϊκή', επιλέξτε τη λογική διευκρινιστικη...