Υλικά
Φλούδα από 8 λεμόνια ακέρωτα (αν είναι μικρά, περισσότερες)1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας ή τσίπουρο ή βότκα (με ψηλό οινοπνευματικό βαθμό)
500 γρ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Βάζω σε ένα (γυάλινο κατά προτίμηση) σκεύος το οινόπνευμα με τη φλούδα του λεμονιού και το αφήνω σε ένα σκοτεινό μέρος για καμιά εικοσαριά μέρες περίπου. Καλό είναι να κουνάω το βάζο πότε πότε (κάθε τρεις - τέσσερις μέρες) αλλά χωρίς να το ανοίγω!Βράζω το νερό με τη ζάχαρη να γίνει σαν σιρόπι (προσαρμόζω την ποσότητα της ζάχαρης στα γούστα μου - αν έχω βάλει τσίπουρο, μειώνω το νερό, αν είναι οινόπνευμα το θέλει το λίτρο του!) το κρυώνω και το προσθέτω στο οινόπνευμα (απ' το οποίο έχω βγάλει όλα τα κομμάτια από το λεμόνι και το έχω περάσει από φιλτράρισμα να μην έχουν μείνει καθόλου κομμάτια). Τώρα το διάφανο οινόπνευμα έχει πάρει ένα έντονο κίτρινο χρώμα ενώ η φλούδα έχει βγάλει όλο της το περιεχόμενο και είναι σαν χαρτί.
Όταν το μείγμα κρυώσει καλά το βάζω σε μπουκάλια και στο ψυγείο (ή και στην κατάψυξη, αλλά τότε θέλει προσοχή το μπουκάλι να μην είναι καλά γεμάτο) απ’ όπου το σερβίρω :)
Το (τελευταίο) γκραν μαρνιέ και το λιμοντσέλο δίπλα δίπλα. Δύσκολα τα ξεχωρίζεις χρωματικά, το λεμόνι είναι το πιο ανοιχτό κίτρινο.
Τα ποτά αυτά συνοδεύουν ωραία τα βράδια μας, προσφέροντας μια λεπτή μυρωδιά και χαλάρωση. Ήρθαν να αντικαταστήσουν το κλασσικό ποτό κονιάκ με βύσινο που το θεωρώ κορυφαίο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ποτό κακή παρέα είναι! Γιατί τα κιλά τα πειράζει (αφού δεν πάει να είναι ξεροσφύρι :) )
Διαγραφή