Οι γίγαντες είναι ένα φαγητό αγαπημένο μεν, που το φτιάχνουμε σπάνια όμως μιας και θέλει κάμποση ώρα για να προετοιμαστούν. Καταρχάς πρέπει να το θυμηθείς απ' την προηγούμενη. Όχι πως δεν γίνεται και αυθημερόν, αλλά η ομαλή διαδικασία (και το καλύτερο αποτέλεσμα) γίνεται αν τους βάλεις και φουσκώσουν για μια νύχτα. Από και και πέρα πρέπει να τους βράσεις όπως όλα τα όσπρια, με την ίδια διαδικασία και μετά να τους μαγειρέψεις. Ε, δεν είναι πολλά όλ' αυτά; Αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Βγαίνει ένα φαγητό το κάτι άλλο. Που φτουράει κιόλας. με 250 - 300 γραμμάρια γίγαντες τρώνε άνετα 4 άτομα.
Υλικά
250 γρ. γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
2 καρότα
2 μέτριες τομάτες τριμμένες ή 1/2 κουτί κονκασέ
1 κουταλιά μαϊντανό χοντροκομμένο
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα (γλυκιά ή καυτερή)
λάδι
Εκτέλεση
Αποβραδίς βάζω τους γίγαντες να μουσκέψουν. Βάζω τους γίγαντες να βράσουν στο νερό που μούσκεψαν (για 3' στη χύτρα ταχύτητας) για να φύγει η μυρουδιά τους. Τους σουρώνω, βάζω κρύο νερό και τους βάζω να βράσουν κανονικά (25' στη χύτρα). Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζω το κρεμμύδι, το σβήνω με το κρασί, προσθέτω την τομάτα, το καρότο τριμμένο, και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απ' τον μαϊντανό), βάζω και τους γίγαντες (αφού τους σουρώσω) που θα έχουν στο μεταξύ βράσει και τ' αφήνω να βράσουν για 5' ακόμα. Βάζω το φαγητό σε ένα ταψάκι, ρίχνω από πάνω το μαϊντανό, το βάζω στο φούρνο για 20' και έτοιμο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.