Ένα πραξικόπημα είναι σε εξέλιξη. Δείγμα του το κλείσιμο της ΕΡΤ. Γιατί σε κάθε πραξικόπημα που θυμάμαι, το πρώτο πράγμα που ήθελαν αυτοί που διεκδικούσαν την νέα εξουσία (αλλά και αυτό που προσπαθούσαν πάση θυσία να κρατήσουν αυτοί που την είχαν) ήταν το ραδιομέγαρο. Και το '67 και το '73 που θυμάμαι στην Ελλάδα, και το '74 στην Κύπρο (κι από ένα μικρό σταθμό στην Πάφο που οι πραξικοπηματίες δεν σκέφτηκαν να καταλάβουν, ακούστηκε η φωνή του Μακάριου που ειδοποιούσε τους Κύπριους και τον υπόλοιπο κόσμο πως είχε επιζήσει). Αλλά και στα γεγονότα του '89 στη Ρουμανία ή στην (τότε) Ανατολική Γερμανία κλπ πρώτος στόχος το ραδιομέγαρο. Αντίστοιχα στις Βαλτικές χώρες ή στη Χιλή ή σε Αφρικανικές χώρες που θυμάμαι. Πάντως, το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ είναι κύριο θέμα στην παγκόσμια ειδησεογραφία.
Για να φύγω όμως από το γενικό θέμα και να μπω στο ειδικό, δηλ. σ' αυτό καθαυτό το κλείσιμο της ΕΡΤ. Της οποίας είμαι τακτικότατος "πελάτης" μιας και ακούω πάρα πολύ ραδιόφωνο, το Β' πρόγραμμα και το Σαββατοκύριακο το πρωί που έχει παραμύθια κλπ το γυρίζω στο Κόσμος. Κι αν κι από κει δεν μείνω ευχαριστημένος αρχίζω να ψάχνω κάτι άλλο. Και με το σύστημα που το ραδιόφωνο αναγνωρίζει αυτόματα τις αλλαγές των συχνοτήτων, μπορώ να το έχω σε όλη την Ελλάδα. Και στη Γερμανία που δεν υπήρχε σήμα ραδιοφωνικό, υπήρχε το ίντερνετ! Για την τηλεόραση, δεν μπορώ να πω το ίδιο, αλλά αυτό έχει να κάνει και με άλλα θέματα. Το καλοκαίρι για παράδειγμα, όταν είμαι στο χωριό, και να ήθελα να βλέπω άλλα κανάλια, δεν είναι εύκολο. Αφού ελάχιστα ιδιωτικά κανάλια φτάνουν μέχρις εκεί, αν έχει πληρωθεί ο ιδιώτης που φροντίζει τον αναμεταδότη. Εξάλλου, μόνο η ΕΡΤ είναι αυτή που φτάνει σε κάθε γωνιά της Γης σ' όλους τους Έλληνες που είναι διασκορπισμένοι παντού.
Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μόνο το προοίμιο. Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που βγήκε στον αέρα χτες (άλλο ένα πραξικόπημα αφού παρακάμπτεται η βουλή συστηματικά) προβλέπεται να γίνει το ίδιο για μια σειρά δημόσιες επιχειρήσεις. Και ποιος έχει σειρά μετά; Δεν πάνε πολλές μέρες που έγραφα για το θέμα των απολύσεων των εκπαιδευτικών που με τα μέτρα που παίρνονται περιμένω πως θα ακολουθήσουν. Και μιας και ανέφερα τους εκπαιδευτικούς, εγώ (και αρκετές χιλιάδες συνάδελφοι ακόμα) είμαι επιστρατευμένος για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών. Οι πανελλαδικές είναι στη μέση. Τέλειωσε ο κύριος όγκος, αυτές τις μέρες γίνονται οι επαναληπτικές (που αφορούν λίγους μόνο, αυτούς δηλ. που απουσίαζαν δικαιολογημένα από τις άλλες) και που συνεχίζονται όλη αυτή τη βδομάδα, ενώ από το Σάββατο αρχίζουν τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδιο, μουσική). Τα θέματα για τις εξετάσεις έρχονται μέσα από το τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ. Είναι μια πολύ εξελιγμένη τεχνολογία που δίπλα από την εικόνα έχει και δεδομένα. Η ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή που γράφω, μόλις σταμάτησε να εκπέμπει (της κλείσαν της κεραίες). Πώς θα πάρουν θέματα το πρωί τα εξεταστικά κέντρα; Ούτε αυτό δεν σκέφτηκαν οι φωστήρες μας. Πέρα που την εποχή αυτή έρχονται μέσα από το σύστημα μετάδοσης και διάφορα επείγοντα έγγραφα αναφορικά με τις εξετάσεις και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια (αύριο π.χ. θα έπρεπε να έρθει η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων που έγινε σήμερα).
Πολλά μπορεί κάποιος να καταμαρτυρήσει στην ΕΡΤ. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν δύσκολο να βρει και να πει. Για παράδειγμα πως η ΕΡΤ δεν ήταν αντικειμενική. Κάτι που το έχουμε ζήσει τόσες φορές. Αλλά αλήθεια ποιος το επέβαλε αυτό; Ο προϊστάμενος υπουργός (δηλ. ο ίδιος). Ίσως δεν ήταν τόσο ελεγχόμενη και φιλοκυβερνητική η ενημέρωση, ίσως δεν γινόταν τόσο χοντρή η προπαγάνδα όσο θα ήθελαν, πάντως, η ΕΡΤ ήταν η μόνη που άφηνε να περάσει και κάτι διαφορετικό.
Η ΕΡΤ είχε δυσανάλογα μεγάλο προσωπικό (που απολύθηκαν αυτοδίκαια) σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια. Μα όπως έγραφα παραπάνω, η ΕΡΤ ήταν η μόνη που είχε πομπούς που τους συντηρούσε η ίδια και κάλυπτε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η ΕΡΤ είχε εκτός από τα κανάλια και τη συμφωνική ορχήστρα π.χ. Η ΕΡΤ ήταν η μόνη με εκπομπές για την παράδοση, για τους αναπήρους, που είχε ντοκιμαντέρ δικής παραγωγής. Όλα αυτά είναι κουλτούρα και η ΕΡΤ βοηθούσε σ' αυτή την κατεύθυνση. Κι αν κάπου υπήρχε και πλεονάζον προσωπικό, ποιος είν' υπεύθυνος γι' αυτό; Προφανώς όχι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν αλλά αυτοί που έκαναν τις προσλήψεις.
Για την ΕΡΤ πληρώνουμε ενώ για τα ιδιωτικά κανάλια όχι. Αντιρρήσεις: α) μα αφού είναι ιδιωτικά γιατί να πληρώνουμε όλοι; β) το ποσό είναι χαμηλό σε σχέση με αυτά που πλήρωνα στη Γερμανία (εδώ 54€ το χρόνο, εκεί 54€ το τρίμηνο). Αλλά αυτό είναι φτηνή σπέκουλα και μάλιστα όπως το είπε ο αρμόδιος υπουργός (όλο σ' αυτόν καταλήγουμε) και έντονα παραπλανητικό. Γιατί αν τον είχε πιάσει πράγματι ο πόνος γι' αυτό, αντί να κλείσει την ΕΡΤ θα μπορούσε να κόψει τη χρέωση. Επιπλέον, όπως το είπε προσπάθησε να μας παραπλανήσει. Γιατί είπε πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο το χαράτσι. Αλλά χαράτσι, δεν λέμε την εισφορά στην ΕΡΤ. Το χαράτσι της ΔΕΗ είναι αυτό που αφορά τα σπίτια και που δεν είναι ένα πενηντάρικο αλλά μερικές κατοσταριές ευρώ το χρόνο. Με τον τρόπο που το παρουσίασε όμως και οι λέξεις που διάλεξε είχαν να κάνουν με το να παραπλανήσουν όσους δεν προσέχουν ακριβώς τι λέγεται αλλά ακούνε μόνο λέξεις.
Όσο τα σκέφτομαι, όσο τα ακούω τόσο ανησυχώ για το τι θα ακολουθήσει. Όταν χτύπαγαν τους δημόσιους υπάλληλους υπήρχαν πολλοί που ήταν χειροκροτητές (και από την ΕΡΤ). Στου καθηγητές κάποιοι βρέθηκαν να που πως είναι ανάλγητοι και δεν θα πάθουν τίποτα αν δουλέψουν και μερικές ώρες παραπάνω (που όμως αυτό θα είχε ντόμινο αλλαγών, αλλά μόνο από μέσα το καταλαβαίνεις καλά). Στους ναυτεργάτες ή στους εργαζόμενος στο μετρό ή στην καθαριότητα κλπ πάντα υπήρχαν μέσα στην ΕΡΤ οι υποστηρικτές των κυβερνητικών μέτρων. Τώρα άλλαξε η σειρά. Αλλά εγώ δεν μπορώ να πω πως χαίρομαι γι' αυτό γιατί έχω μια αγωνία. Αύριο τι; Αύριο ποιος;
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
Ο Σαραντάκος σήμερα τα λέει πιο συγκροτημένα από μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή