02 Μαΐου 2013

Κουνουπίδι ή Μπρόκολο Ογκρατέν

Να κι ένα φαγητό που μπορεί να σερβιριστεί είτε για ελαφρύ κυρίως πιάτο είτε για ορεκτικό στην αρχή. Ανάλογα με το σκοπό είναι και η ποσότητα. Βέβαια, το να φτιάξεις λιγότερο δεν λέει, όσο κι αν είναι εύκολο. Το παρακάτω το θεωρώ αρκετό για τέσσερα άτομα, όταν το φτιάχνω τρώμε συνήθως δυο μέρες! Είναι ένα φαγητό που πολύ μ' αρέσει. Απ' αυτά που τα διαβάζω κάπου και μπαίνουν στον προγραμματισμό από και μετά. Προφανώς, η επιλογή του είδους των τυριών γίνεται ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

Υλικά (4 μερίδες)

1 κιλό κουνουπίδι που το έχω χωρίσει σε μικρά κλωνάρια
7 κουταλιές βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι
900 ml νερό
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
4 κουταλιές ψίχα ψωμιού ή παξιμάδι τριμμένο
4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο ή λάδι
αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ζεματάω το κουνουπίδι για 3’ σε αλατισμένο νερό που ήδη κοχλάζει (το μπρόκολο λιγότερο).
Εν τω μεταξύ φτιάχνω κάτι σαν αραιή μπεσαμέλ (χωρίς αυγά και γάλα): λιώνω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια για λίγα λεπτά. Προσθέτω το νερό, τα καρυκεύματα και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για λίγα ακόμη λεπτά μέχρι ν' αρχίσει να δένει. Προσθέτω στη σάλτσα τη μισή ποσότητα από την παρμεζάνα και όλη τη γραβιέρα και βράζω για 2’ ακόμη ανακατεύοντας.
Τοποθετώ το βρασμένο κουνουπίδι σ' ένα πυρέξ από πάνω την ψίχα του ψωμιού, το περιχύνω με τη σάλτσα και πασπαλίζω με την υπόλοιπη ποσότητα παρμεζάνας. Τέλος τα περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετώ το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C και ψήνω μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του (περίπου 20 - 30’).
Σερβίρεται ζεστό.

Παραλλαγή: κάποιες φορές προσθέτω λίγο μπέικον από πάνω αντί για το λιωμένο βούτυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.