18 Ιουνίου 2015

Κρέμα (Μαμάς)

Προσωπικά δεν είμαι φίλος της κρέμας. Σ' αντίθεση με την κόρη μου - που έπιασε φουλ τάιμ δουλειά αυτή τη βδομάδα (και σήμερα έχει γενέθλια - χρόνια πολλά Ειρήνη). Και σκέφτηκε να φτιάξουμε καμιά κρέμα βανίλια για να παίρνει μαζί της στη δουλειά. Πρώτη κίνηση να δω αν έχω ανεβάσει συνταγή. Δεν έχω. Δεύτερη να γκουγκλάρω. Μου βγάζει διάφορες που όμως είχαν αυγά και δεν μ' άρεσαν. Κ εκεί πάνω μούρχεται η ιδέα να ψάξω στο αρχείο με τις συνταγές κι απ' το οποίο ανασύρω συνήθως αυτά που ανεβάζω. Και  βέβαια είχα. Δυο: μια της μάνας μου και μια άλλη παραλλαγή με αυγά (που λέω να την βάλω κι αυτή στο επόμενο). Με επιλογή μυρωδιάς ανάμεσα σε βανίλια και κακάο. Ιδού τη λοιπόν.

16 Ιουνίου 2015

Διόρθωση της μυωπίας μου με λέιζερ (συνέχεια)

Συνέχεια στην ιστορία της επέμβασης για τη μυωπία μου. Τα παρακάτω έχουν μπει και στην αρχική δημοσίευση, αλλά αν μείνουν μόνο εκεί, θα ψιλοχαθούν. Αν δεν μπουν, βέβαια, θα πρέπει όποιος διαβάζει την ιστορία να ψάχνει περαδώθε.

14 Ιουνίου 2015

Ντουμπρόβνικ 3 - τέλος

Έλεγα στο προηγούμενο πως βγάλαμε φωτογραφίες από ψηλά τσάμπα γιατί ο Νίκος έσκασε τις 110 περίπου κούνες (δηλ. κάπου 16€) και περπάτησε πάνω στα τείχη.

12 Ιουνίου 2015

Ντουμπρόβνικ 3

Σηκώνομαι πρωί. 8:05 είμαι στο συνεργείο. Τους αφήνω τ' αυτοκίνητο, μου λένε πως τ' ανταλλακτικό έχει έρθει και πως μέχρι τις 2 - 3 η ώρα θα είναι έτοιμο. Οι υπόλοιποι κοιμούνται. Από τύχη, το συνεργείο είναι πάνω απ' το καινούριο λιμάνι, πολύ κοντά στο σπίτι, λιγότερο από 1000 μέτρα. Άρα δεν είναι τίποτα να γυρίσω με το πόδι. Αλλά πώς θα κινηθούμε την υπόλοιπη μέρα;

10 Ιουνίου 2015

Μαρμελάδα φράουλα

Κάτι γευστικό σήμερα. Και της εποχής. Όσο προλαβαίνουμε βέβαια, γιατί οι φράουλες τελειώνουν. Πάμε λοιπόν. Για καιρό με τρωγόταν η Μαρία ν' αγοράσω φράουλες για να φτιάξει μαρμελάδα. Χρόνια είχαμε να φτιάξουμε τέτοια, θαρρώ απ' την εποχή του Τσερνομπίλ :) Άντε να πέσει η τιμή, άντε να είναι ο καιρός τους αλλά ο καιρός πέρναγε και για διάφορους λόγους δεν πήγαινα στη λαϊκή άρα φράουλες δεν έπαιρνα. Μέχρι χτες. Που πήγα, βρήκα όμορφη μυρωδάτη φράουλα (αν και όχι τελείως ώριμη) και σε σχετικά καλή τιμή (2,5€). Ναι, καλά τις πήρα τις φράουλες αλλά συνταγή; Δεν είχα στα κιτάπια μου, μόνο ό,τι θυμόμουνα, χωρίς να είμαι και πολύ σίγουρος. Αλλά ο Γκούγκλης μου έβγαλε διάφορα. Πήρα βασικά αυτήν του Πετρετζίκη (που τόσο εκτιμούν οι Ειρήνες), έριξα μια ματιά για κάνα συμπλήρωμα απ' της Αργυρώς και ιδού τη (βασικά έφτιαξα δυο κιλά :) ). Α! όταν έβαλα μπρος, είπα να ρίξω μια ματιά αν είχε κάτι κι η Ελένη (κι αλίμονο να μην είχε).

08 Ιουνίου 2015

Ρολό μαρμελάδας

Είχαμε πάει προχθές στη Γιωργία και μας κέρασε γλυκό. Περίεργο γλυκό, δεν το είχα ξαναδοκιμάσει σ' αυτούς παρόλο που το φτιάχνουνε (λένε) τακτικά. Κι είναι (λέει) εύκολο. Τι πιο φυσικό απ' το να ζητήσω τη συνταγή. Κι αφού είχα τη συνταγή, αμ έπος αμ έργον. Το έφτιαξα χτες. Το όνομα το βγάλαμε επιτόπου, δεν ήξεραν να το ονοματίσουν. Η δοσολογία είναι για ένα ταψί τυπικού οικιακού φούρνου (35Χ45), εκείνης το ταψί είναι λίγο μικρότερο και το είχε φτιάξει με 4 αυγά. Στη δική μου δοκιμή μου φάνηκε πολλή η ζάχαρη, θα το προτιμούσε με κάπως λιγότερη (αντί 1 1/2 στο 1 1/4). Κι όταν το δοκίμασαν τα παιδιά είπαν πως ένα τέτοιο γλυκό (αλλά ετοιματζίδικο) είχε δοκιμάσει η μάνα μου πριν μερικά χρόνια κι είχε ξετρελαθεί. Αν ήταν με αντίστοιχη συνταγή και με τόσα αυγά ζήτω που κάηκε, τινάχτηκε στον αέρα η αντιχολιστερινική δίαιτα :) (Εδώ που τα λέμε, δεν είναι έτσι ακριβώς, αφού εξαρτάται από το πόσο κομμάτι θα φας).

06 Ιουνίου 2015

Αποστείρωση στα βάζα

Κάθε φορά που φτιάχνω μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού χρειάζομαι βάζα για αποθήκευση. Συνήθως τα βάζα αυτά είναι ξαναχρησιμοποιημένα, αλλά και καινούρια νάναι είναι βασικό να αποστειρωθούν πριν χρησιμοποιηθούν αν δεν θέλω να μου χαλάσει το περιεχόμενο. Η διαδικασία είναι απλή. Το θέμα είναι να κλείνουν καλά οι γυάλες (άρα εννοείται πως πρέπει να έχουν μεταλλικό καπάκι). Προσοχή για τα χρησιμοποιημένα: τα μεταλλικά καπάκια αφενός μεν παραμορφώνονται εύκολα κι αφετέρου έχουν μέσα ένα πλαστικό κάλυμμα που μένουν κατάλοιπα απ' την προηγούμενη χρήση. Αυτό οδηγεί στο να χαλάει το περιεχόμενο. Θέλει πολύ σχολαστικό πλύσιμο.