08 Απριλίου 2024

Μακαρόνια ογκρατέν


Μου περίσσεψε μπεσαμέλ (ήθελα μισή δόση κι έφτιαξα ολόκληρη) και σκεφτόμουνα τι να την κάνω. Έχω διάφορες συνταγές με μπεσαμέλ αλλά δεν έβλεπα κάτι που να μ' αρέσει για τη συγκεκριμένη μέρα ή δεν είχα τα απαραίτητα υλικά. Και μούρχεται η ιδέα για μακαρόνια ογκρατέν. Που γίνονται και χωρίς μπεσαμέλ (με κρέμα γάλακτος) αλλά μπορούν να φτιαχτούν και κάπως σαν ορφανό παστίτσιο (ορφανό = χωρίς κιμά, όχι όμως και νηστίσιμο, έχει άλλα μέσα). Ψάχνω τις συνταγές μου, αυτές πούχω βάλει εδώ αλλά και άλλες που κάθονται στην άκρη (γιατί δεν μ' ενθουσιάζουν) και δεν βρίσκω τίποτα. Άρα, το φτιάχνω και το δημοσιεύω!

Υλικά

300 γρ. μακαρόνια χοντρά (ή πένες)
100 γρ. μπέικον (ή ζαμπόν)
200 γρ. μανιτάρια σε φέτες
200 γρ. φέτα
200 γρ. τυρί τριμμένο
2 αυγά χτυπημένα
1 κρέμα γάλακτος
αλάτι - πιπέρι
λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Βράζω τα μακαρόνια σε 3 κιλά αλατισμένο νερό. Προσθέτω λίγο κρύο νερό, τα σουρώνω και τους βάζω τη μαργαρίνη (ή λίγο καμένο λάδι) για να μην κολλάνε.
Τσιγαρίζω το μπέικον. Βγάζω το μπέικον και στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζω τα μανιτάρια.
Ανακατεύω όλα τα υλικά (το μισό τριμμένο τυρί) σ' ένα μπολ (ή στο κατσαρόλι με τα μακαρόνια να μην λερώνω κι άλλο 😀).
Βάζω το μίγμα σ' ένα ταψί (πυρέξ αν θέλω να σερβίρω από κει) πασπαλίζω από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15' περίπου (μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα).

Παρατήρηση

Αντί αυγά και κρέμα γάλακτος και 100 γρ. τυρί τριμμένο, μισή δόση μπεσαμέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.