28 Ιουλίου 2014

Μαρμελάδα ροδάκινο

Καλοκαίρι, μπόλικα τα φρούτα, ευκαιρία για καμιά μαρμελάδα. Σειρά είχαν τα ροδάκινα.Όπως σ' όλες τις μαρμελάδες, πρέπει τα φρούτα να είναι ώριμα. Αν είναι πολύ γλυκά μειώνω την ποσότητα της ζάχαρης. Αν και, ροδάκινο λέει ο τίτλος μιας και είναι το πιο συνηθισμένο φρούτο της εποχής (και μιας και μ' αρέσει πολύ) αλλά η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με βερίκοκα (εξίσου συνηθισμένη πρώτη ύλη μαρμελάδας) αλλά και με δαμάσκηνα ή ακόμα και με αχλάδια. Όλα έχουν παρόμοια συμπεριφορά και γίνονται με τις ίδιες αναλογίες (παρόμοια γλυκύτητα).

26 Ιουλίου 2014

Μόναχο

Όπως έγραφα πριν μερικές μέρες, πέρυσι ξαναπήγα στο Μόναχο. Μια φωτογραφία από τότε. Οι πύργοι της Φράουενκίρχε και ανάμεσα το άγαλμα της Παναγίας. Μια γωνία λήψης που μ' αρέσει πολύ (το τράβηγμα είναι από την κεντρική πλατεία της πόλης, την Μαρίενπλατς αν έχετε ακουστά). Τι το ιδιαίτερο έχει; Μα ήταν η πρώτη φορά που πέτυχα και τους δυο πύργους χωρίς τίποτα γύρω τους. Από τότε που πήγα μέχρι που έφυγα, ο ένας στην αρχή κι ο άλλος μετά ήταν καλυμμένοι λόγω έργων συντήρησης.

24 Ιουλίου 2014

Τυρόπιτα σε φόρμα (πατσαβουρέ - Νατάσας)

Όταν έφερε τη συνταγή για την τυρόπιτα η Νατάσα, είχε γράψει στο πίσω μέρος του χαρτιού ακόμα μια συνταγή για τυρόπιτα, με τα ίδια βασικά υλικά αλλά λίγο διαφορετική αυτή, πιο εύκολη. Δεν πρόλαβα να τη δοκιμάσω αλλά είπα να την παρουσιάσω από δω, είμαι σίγουρος πως θα είναι πεντανόστιμη, το γεγονός πως είναι απ' τη Νατάσα είναι εγγύηση επιτυχίας :)

22 Ιουλίου 2014

Γιαουρτλού κεμπάπ (Αναστασίας)

Το γιαουρτλού δεν το έχω φτιάξει καμιά φορά εγώ. Είναι όμως ένα καλοκαιρινό και δροσερό φαγητό, αν και, θέλει κάμποση ώρα η προετοιμασία του. Αρέσει στη  Ειρήνη και της το ψτιάχνει συνήθως η φίλη της η Αναστασία (όταν έχει όρεξη να μαγειρέψει, βέβαια). Και αν κάποιος δεν θέλει (ή βαριέται) να φτιάξει ο ίδιος τα κεμπάπ τα αγοράζει έτοιμα και το μόνο που έχει να κάνει είναι να τα ψήσει και να τα περιχύσει με τη σάλτσα. Αυτό της φωτογραφίας είναι ετοιματζίδικο, απ' την Τουρκία.

20 Ιουλίου 2014

Απάντηση του κουίζ

Πριν μερικές μέρες ανέβασα τη φωτογραφία αυτή ζητώντας να μπούνε σε ηλικιακή σειρά οι γιαγιάδες. Καιρός να δούμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Τέρμα αριστερά (η μόνη που δεν είναι χήρα γι' αυτό και δεν φοράει μαύρα) είναι η γιαγιά μου η Σοφία που είναι και η μικρότερη. Γεννημένη το 1900, είναι 80 χρονών (αν έχω δίκιο κι η φωτογραφία είναι του '80, +1 αν είναι του '81). Από κει και πέρα οι αδερφές κάθονται στη σειρά, απ' τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη!

18 Ιουλίου 2014

Φραουλοχυμός (από Πολωνία)

Αυτή κι αν είναι κουφή συνταγή. Πρώτα πρώτα δεν έχει υλικά. Εντάξει, αν ήθελε κάποιος θα έβαζε φράουλες (αλλά δεν υπάρχει ποσότητα) και ζάχαρη (κι εδώ κατά τα γούστα του). Δεν θυμάμαι πού την είχα βρει. Μπορεί σε γερμανική εφημερίδα αλλά μπορεί να μου την έφερε η Ειρήνη όταν είχε πάει επίσκεψη στην Πολωνία (κι η σημείωση πως είναι από 'κει, αυτό μου υποδεικνύει). Κι είναι πανεύκολη. Την είχα λοιπόν στη συλλογή μου κι είπα να την παρουσιάσω σήμερα όχι γιατί είναι επίκαιρη, αλλά γιατί είναι η τελευταία, προς το παρόν, από την κατηγορία "ποτά" (η οποία περιλαμβάνει οινοπνευματώδη και μη) :) .


16 Ιουλίου 2014

Ούζο

Το ούζο είναι "παραδοσιακό" προϊόν της Λέσβου. Τα εισαγωγικά δεν μπαίνουν τυχαία. Γιατί πώς μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακό ένα βιομηχανικό προϊόν; Μα είναι το τοπικό ποτό. Τρίχες. Αφενός μεν γιατί πίνεται σ' όλη την Ελλάδα κι αφετέρου γιατί κι οι Μυτιληνιοί πίνουμε κι άλλα ποτά (κανένα απ' τα οποία δεν είναι εντελώς τοπική παραγωγή). Κι εξηγούμαι: το ούζο είναι ένα ποτό που φτιάχνεται με απόσταξη οινοπνεύματος. Το οποίο οινόπνευμα θα πρέπει κανονικά να προέρχεται από σταφύλια, αλλά πόσο τηρείται αυτό δεν ξέρω, μιας και όταν το πάρεις κι είναι καθαρό, δύσκολα σου αποκαλύπτει τη γενιά του. Το οινόπνευμα παλιότερα το προμηθεύονταν οι τοπικές ποτοποιίες απ' τη Σάμο, αργότερα από τον ΑΣΟ (σταφιδικό οργανισμό) και σήμερα δεν ξέρω από που ακριβώς, πάντως στου Βαρβαγιάννη όταν πάω να κάνω τις προμήθειές μου (πιστός Βαρβαγιαννικός χρόνια τώρα) ακόμα βλέπω βαρέλια του ΑΣΟ.