15 Ιουλίου 2013

Έργα επί της Οδού

Αυτό γραφόταν πριν κάποια χρόνια σε κάτι ταμπέλες που θυμάμαι. Τα έργα πολλές φορές ήταν αθέατα δια γυμνού οφθαλμού ή υπήρχαν και χρόνιζαν και δεν προχωρούσαν. Ε, κάτι τέτοιο εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα. Μιλάω για τα έργα στο δρόμο Κόρινθος - Πάτρα. Που έργα ακούμε, εργοτάξια βλέπουμε αλλά έργα όχι. Το έργο ξεκίνησε το 2008, όταν παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες οι εθνικοί δρόμοι. Το σκεπτικό ήταν πως οι ιδιώτες αυτοί θα εισέπρατταν τα διόδια (κάτι που κάνουν με μεγάλη συνέπεια) ενώ συγχρόνως θα έβαζαν κάποια χρήματα ώστε να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα ανακατασκευής των δρόμων που ήταν βασικά ανύπαρκτοι οι περισσότεροι. Απ' αυτές τις διάφορες εταιρίες μόνο η Μορέας (που έχει αναλάβει το τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Σπάρτη) προχώρησε τα έργα μέχρι σήμερα, βελτίωσε το υπάρχον δίκτυο, έφτιαξε το κομμάτι μέχρι την Καλαμάτα (κι απ' αυτό το κομμάτι είναι όλες οι φωτογραφίες) και δουλεύει ακόμα στο κομμάτι μέχρι τη Σπάρτη (απ' όσο ακούω - δεν έχω πάει από εκεί). Οι άλλες έστησαν εργοτάξια, ξεκίνησαν τα έργα κι από κει και πέρα, τίποτα.

13 Ιουλίου 2013

Κέικ με Καρύδι

Ένα εύκολο και γευστικό κέικ. Θέλει αρκετά καρύδια (πάντως λιγότερα απ' την καρυδόπιτα) αλλά κατά τα άλλα είναι αρκετά ελαφρύ.

11 Ιουλίου 2013

Γίγαντες φούρνου

Οι γίγαντες είναι ένα φαγητό αγαπημένο μεν, που το φτιάχνουμε σπάνια όμως μιας και θέλει κάμποση ώρα για να προετοιμαστούν. Καταρχάς πρέπει να το θυμηθείς απ' την προηγούμενη. Όχι πως δεν γίνεται και αυθημερόν, αλλά η ομαλή διαδικασία (και το καλύτερο αποτέλεσμα) γίνεται αν τους βάλεις και φουσκώσουν για μια νύχτα. Από και και πέρα πρέπει να τους βράσεις όπως όλα τα όσπρια, με την ίδια διαδικασία και μετά να τους μαγειρέψεις. Ε, δεν είναι πολλά όλ' αυτά; Αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Βγαίνει ένα φαγητό το κάτι άλλο. Που φτουράει κιόλας. με 250 - 300 γραμμάρια γίγαντες τρώνε άνετα 4 άτομα.

09 Ιουλίου 2013

Σύντομοι κωδικοί κλήσης

Κάποτε (μέχρι το 2002) υπήρχαν τηλεφωνικοί αριθμοί με 5, 6 ή 7 ψηφία στα οποία βάζαμε και ένα πρόθεμα αν παίρναμε από άλλη περιοχή (κάτι που ισχύει ακόμα στη Γερμανία - γενικά οι Γερμανοί δεν αλλάζουν εύκολα τεχνολογία, "εκσυγχρονισμό" πουλάνε στους άλλους, οι ίδιοι δεν ξοδεύουν για τέτοια). Το κόστος ενός τηλεφωνήματος χωρίς πρόθεμα (αστικά) ήταν ποοοοολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα άλλα (τα υπεραστικά) ενώ υπήρχαν και κάτι άλλα νούμερα, τριψήφια που κατά κανόνα ήταν δωρεάν ή κόστιζαν μια αστική μονάδα. Μετά άρχισαν αυτά τα τριψήφια να κοστίζουν παραπάνω. Π.χ., αν θυμάμαι καλά, έφτασε να κοστίζει τρεις αστικές μονάδες το να μάθεις την ώρα ή τα δρομολόγια από ένα μηχάνημα!

07 Ιουλίου 2013

Προληπτικά μέτρα κ.ά.

Μεγάλος ντόρος γίνεται τελευταία για να νομοθετηθεί πως δεν θα κλείνουν οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων αν γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από λίγα άτομα. Και το λίγα προσδιορίζονται στα 200. Έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων μέχρι να ετοιμάσουνε το σχετικό διάταγμα. Για να μην δυσκολεύονται οι πολίτες, λένε. Για το καλό μας και το καλό των εμπόρων λένε θα είναι αυτό. Όμως, τη μεγαλύτερη ζημιά δεν την κάνουν αυτοί που κλείνουν τους δρόμους αλλά η αστυνομία. Που επιβάλει π.χ. το κλείσιμο σταθμών του μετρό. Γίνεται συγκέντρωση στο Σύνταγμα; Σύνταγμα κλειστό. Πανεπιστήμιο κλειστό. Και μπορεί και Ακρόπολη ή Ευαγγελισμός. Κι όντας κλειστός ο σταθμός στο Σύνταγμα δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει και απ' τη μια γραμμή στην άλλη. Οι συρμοί δεν σταματάνε καθόλου!

05 Ιουλίου 2013

Μαρέγκα

Μαρέγκα λέμε τα καλοχτυπημένα ασπράδια αυγών. Είναι συνηθισμένο να την χρειάζομαι στη ζαχαροπλαστική. Συνήθως, θέλω όλο το αυγό, το ασπράδι σε μαρέγκα και το κροκάδι για χρήση ξεχωριστά. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που θέλω μόνο τη μαρέγκα (π.χ. σε μπεζέδες) ή άνισο αριθμό απ' τα δυο μέρη του αυγού. Ε, τότε το υπόλοιπο βρίσκω να το χρησιμοποιήσω σε συνταγή που θέλει ή μπορεί να γίνει μόνο με το ένα υλικό! (π.χ. στην ομελέτα μπορώ να προσθέσω ό,τι απ' τα δυο έχω σε περίσευμμα - αλλά δεν γίνεται με το ένα μόνο απ' τα δυο).

03 Ιουλίου 2013

Φακές σαλάτα

Καλοκαίρι καιρός για περισσότερες σαλάτες. Συζητούσαμε με τη Σοφία πριν λίγο καιρό για το ότι στη διατροφή μου είχα ποικιλία από όσπρια και της έλεγα πως τώρα που καλοκαιριάζει οι φακές (που εγώ τις προτιμώ σούπα) θα φύγουν και μου υποσχέθηκε να μου στείλει μια συνταγή για καλοκαιρινές φακές. Σε ένα συνδυασμό φαγητού και σαλάτας. Πέρασε κάμποσος καιρός και όταν ξανασυναντηθήκαμε με ρωτάει αν μ' άρεσε η συνταγή που μου έστειλε. Που όμως δεν είχα προλάβει ν' ανοίξω το μέιλ και δεν είχα ιδέα! Μου την έδειξε λοιπόν πρόχειρα και μ' εντυπωσίασε γιατί δεν ήταν μόνο η συνταγή αλλά συνοδευτόταν κι από σχετικές φωτογραφίες (αυτές που υπάρχουν σήμερα εδώ) και μάλιστα σε δυο παραλλαγές: με ή χωρίς ρύζι. Πάει να πει πως τις έφτιαξε για όλους μας, τις φωτογράφησε και έστειλε τη συνταγή (γι' αυτό και η καθυστέρηση στην αποστολή)!

01 Ιουλίου 2013

Κέικ του τρίλεπτου

Η Ειρήνη το διάβασε (ή το άκουσε, δεν είμαι σίγουρος) κάπου, την εντυπωσίασε η περιγραφή, το δοκίμασε, μας το παρουσίασε και μας κατέπληξε. Είναι ένα κεκάκι της στιγμής, για ένα άτομο μόνο. Στις μέρες μας, δεν κάνει κάποιος επίσκεψη χωρίς πρώτα να πάρει τηλέφωνο (εγώ είμαι η εξαίρεση, περνάω από κάπου, σκέφτομαι πως κάποιος φίλος μένει εκεί κοντά και του χτυπάω την πόρτα). Αν λοιπόν αυτός που θα έρθει είναι ήδη κάπου κοντά, και δεν προλαβαίνεις να πας ν' αγοράσεις ένα γλυκό να έχεις να τον τρατάρεις, το κέικ αυτό είναι μια λύση αφού ο συνολικός χρόνος προετοιμασίας και παρασκευής δεν ξεπερνάει το πεντάλεπτο (το τρίλεπτο του τίτλου αναφέρεται στο χρόνο ψησίματος). Μέχρι να σου χτυπήσει την πόρτα το έχεις ανακατέψει και μέχρι να μπει και να κάτσει είναι έτοιμο ψημένο!