30 Ιανουαρίου 2013

Πατάτες Γκρατέν

Άλλο ένα φαγητό που μου ήρθε από περιοδικό. Το διάβασα και με εντυπωσίασε. Το ίδιο όμως και την κόρη μου. Το γκρατέν είναι γενικά το φαγητό που το πασπαλίζεις από πάνω με τυρί και το βάζεις στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα. Και τα γκρατιναρισμένα φαγητά μας αρέσουν. Το δοκιμάσαμε λοιπόν κι η πρόβλεψή μας δικαιώθηκε. Οι πατάτες γκρατέν πήραν μια θέση στον κατάλογό μας!

28 Ιανουαρίου 2013

Κρεμμυδοκουλουράκια Δέσποινας

Η Δέσποινα είναι συνάδελφος. Και μια μέρα έφερε στο σχολείο κάτι να τσιμπήσει και μας έδωσε και σε μας. Τα δοκίμασα και ξετρελάθηκα. Μα γιατί μ' αρέσει το κρεμμύδι; Μα γιατί ήταν πραγματικά παννόστιμα; Μα γιατί τα είχε πετύχει; Δεν ξέρω. Και βέβαια, κατευθείαν εγώ να της ζητήσω τη συνταγή. Αλλά εκεί το πράγμα έμπλεξε. Δεν τα έφτιαξε βάση συνταγής. Ήταν έμπνευση της στιγμής. Μου έδωσε μια περιγραφή κι εγώ τώρα πρέπει να τα τυποποιήσω και να τα οργανώσω. Για να δούμε τι θα πετύχω.

26 Ιανουαρίου 2013

Τσιγάρισμα

Το καβούρντισμα, όπως αναφερόταν στην παλιά μαγειρική (τούρκικη λέξη, αναφέρεται στις συνταγές που ήρθαν από τη Σμύρνη, την Πόλη κλπ), έγινε αργότερα τσιγάρισμα (από τα ιταλικά μάλλον) και μετεξελίχθηκε σε σοτάρισμα (από τα γαλλικά;). Πάει να πει, βάζω σ' ένα κατσαρόλι ή τηγάνι λάδι να κάψει και κατόπιν ρίχνω στο καυτό λάδι κρέας ή λαχανικά και τα αφήνω σε δυνατή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν, ανακατεύοντας. Βασικά, υπάρχουν μερικές μικροδιαφορές, το καβούρντισμα μπορεί να αναφέρεται και σε ξήρανση με θέρμανση (π.χ. του καφέ) ενώ το σοτάρισμα μπορεί να είναι σε νερό.

24 Ιανουαρίου 2013

Μπουγιουρντί


Το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (ΛΚΝ) που υπάρχει και στο διαδίκτυο αναφέρει (αντιγράφω):
μπουγιουρντί το [bujurdí] Ο43 : 1. (ιστ.) έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 2. (οικ.) επίσημο έγγραφο, ιδίως διαταγή, συνήθ. με δυσάρεστο περιεχόμενο: Mου ΄ρθε το ~ της εφορίας. [τουρκ. buyurdι γ' εν. του ρ. buyur `διατάζω΄ (πρβ. μσν. μπουγιουρουλντί < τουρκ. buyrultu `επίσημη γραπτή διαταγή΄)]. Κουβέντα για τον σχετικό μεζέ. Αντίθετα, η Βικιπαίδεια είχε άλλη άποψη,
αλλά μπήκα και το διόρθωσα και τα συνδύασα (μιας και ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό), αν και, εδώ, γι' αυτό το μπουγιουρντί θα αναφερθώ (γαστρονομικό γαρ το θέμα) σήμερα, τη δική μου εκδοχή θα δώσω.

23 Ιανουαρίου 2013

Κουίζ

Και στο παλιό μπλογκ έβαζα πότε πότε κάνα κουίζ, σε περιπτώσεις σαν κι αυτή που κάτι με είχε εντυπωσιάσει. Για να μην χάνουμε τις καλές μας συνήθεις και μιας και το μπλογκ αυτό είναι κάτι σαν συνέχεια του άλλου με διαφορετικό κυρίως θέμα είπα να βάλω και σήμερα ένα κουίζ: Πόσο μου κόστισε το γεύμα της φωτογραφίας και ίσως σε ποιο μέρος; Μερικά στοιχεία: Είναι σε εστιατόρια επαρχιακής πόλης που κάποτε είχε σημαντικό πλούτο, αλλά τώρα τα έχει χάσει, αν και είδαμε και έργα να γίνονται ακόμα και τώρα (πέρα απ' τα κτίρια που δείχνουν το τι ήταν). Το γεύμα ήταν για δυο άτομα, περιλάμβανε ψωμί (που δεν φαίνεται, ίσα η άκρη από το καλαθάκι διακρίνεται στην κάτω δεξιά γωνία), μια καλή μερίδα φέτα, χόρτα του βουνού, γεμιστά (η επιλογή ήταν σε τομάτα - πιπεριά αλλά υπήρχε και δυνατότητα για μελιτζάνα) και κοτόπουλο αλά κρεμ - συνοδευτικό επιλέχτηκαν τηγανητές πατάτες (αν και υπήρχε δυνατότητα και για ρύζι ή μακαρόνια). Α! δεν πήραμε ποτό (εκτός απ' το νερό που μας έφερε σε κανάτα).

22 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα Γενεθλίων (Βίκης)

Για τη Βίκη (ή Βίκυ που το προτιμούν οι περισσότερες απ' όσες ξέρω και που έτσι βλέπω να το δέχεται κι ο ορθογράφος αν και δεν βρίσκω το λόγο να μεταφερθεί η αγγλική ορθογραφία, στις μεταγραφές ισχύει η απλοποίηση, αλλά εδώ δεν έχουμε μεταγραφή έχουμε εξελληνισμό αφού το όνομα κλίνεται κανονικά) έχω ξαναγράψει πριν μερικές μέρες με την ευκαιρία της πατατόπιτας. Η παρατήρησή της ήταν εξαιρετικά εύστοχη. Έτσι σκέφθηκα να της ζητήσω να συμμετέχει κι αυτή σ' αυτό το μπλογκ με συνταγές που ξέρει. Οι ιδέες της είναι καταπληκτικές. Το ξέρω από παλιότερα. Κι όχι μόνο για συνταγές. Αλλά και από ιδέες πώς μπορεί να παρουσιαστεί κάτι καλύτερα. Επίσης φίλος των ταξιδιών, θα έχει να πει και γι' αυτά, είμαι σίγουρος.

20 Ιανουαρίου 2013

Τηγανιά Χοιρινή

Η τηγανιά, έτσι όπως παρουσιάζεται εδώ, παρά το όνομά της, είναι ένα φαΐ μαγειρευτό. Δεν έχει και πολύ σχέση με τηγάνισμα. Βέβαια, αν βιαζόμαστε και θέλουμε να έχουμε το φαγητό έτοιμο σε κάνα τέταρτο δεν έχουμε παρά να πληθύνουμε το λάδι, να κόψουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και να τηγανίσουμε τα υλικά. Ίδια διαδικασία αλλά αρκετά διαφορετικό (και πιο βαρύ) αποτέλεσμα.