22 Ιανουαρίου 2013

Τούρτα Γενεθλίων (Βίκης)

Για τη Βίκη (ή Βίκυ που το προτιμούν οι περισσότερες απ' όσες ξέρω και που έτσι βλέπω να το δέχεται κι ο ορθογράφος αν και δεν βρίσκω το λόγο να μεταφερθεί η αγγλική ορθογραφία, στις μεταγραφές ισχύει η απλοποίηση, αλλά εδώ δεν έχουμε μεταγραφή έχουμε εξελληνισμό αφού το όνομα κλίνεται κανονικά) έχω ξαναγράψει πριν μερικές μέρες με την ευκαιρία της πατατόπιτας. Η παρατήρησή της ήταν εξαιρετικά εύστοχη. Έτσι σκέφθηκα να της ζητήσω να συμμετέχει κι αυτή σ' αυτό το μπλογκ με συνταγές που ξέρει. Οι ιδέες της είναι καταπληκτικές. Το ξέρω από παλιότερα. Κι όχι μόνο για συνταγές. Αλλά και από ιδέες πώς μπορεί να παρουσιαστεί κάτι καλύτερα. Επίσης φίλος των ταξιδιών, θα έχει να πει και γι' αυτά, είμαι σίγουρος.

Εδώ σήμερα θα παρουσιάσω μια συνταγή που μας είχε δώσει η Βίκη (εγώ επιμένω) από παλιότερα. Πρόκειται για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος μόνος του μια τούρτα γενεθλίων. Φωτογραφία δεν έχω αφού δεν την έφτιαξα ποτέ, αλλά την είχα κρατήσει τόσο γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρουσα ιδέα όσο και γιατί ακριβώς ήταν από χέρι. Είναι για μια αρκετά μεγάλη τούρτα, για ταψί 40*26 δηλ. 2,5 περίπου κιλά. Αν μας δώσει και ιδέες για διακόσμηση (που την έχω ακούσει) θα είναι ακόμα καλύτερα!
Υλικά
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο ή σιρόπι
1 κουτί κρέμα ή σαντιγί
Φράουλες ή άλλα φρούτα
3 στρώσεις παντεσπάνι.
Για την κάθε στρώση:
5 αυγά
5 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
5 κουταλιές ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπάω τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη φρυγανιά. Χτυπάω χωριστά τα ασπράδια με ελάχιστο αλάτι σε μαρέγκα. Τα βάζω μαζί και ανακατεύω ελαφρά με κουτάλι. Στρώνω στο ταψί αντικολλητικό χαρτί βάζω μέσα το μίγμα και το ψήνω στους 180º C για 15 – 20 λεπτά. Όταν το βγάλω βρέχω την κάθε στρώση με ζαχαρούχο γάλα ή σιρόπι, στρώνω μια στρώση κρέμα και επαναλαμβάνω το ίδιο με το δεύτερο και το τρίτο παντεσπάνι. Στο τέλος γαρνίρω με φρούτα και ξύσμα σοκολάτας ή αμύγδαλα καβουρντισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.