Έβαλε η Ελένη ντόνατς τις προάλλες και θυμήθηκα πως είχα κι εγώ μια πολύ ωραία συνταγή από τον Γιώργο κι είπα να τα παρουσιάσω. Συνήθως τα φτιάχνουμε το καλοκαίρι και τα παίρνουμε στην παραλία που πάμε (πάντα απόγεμα) για να φάμε κάτι μετά το μπάνιο. Είναι με πολλές παραλλαγές, διαλέγετε και παίρνετε ένα πράγμα.
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
17 Φεβρουαρίου 2015
15 Φεβρουαρίου 2015
Κουβέρτες και παπλώματα
Από μικρός σκεπαζόμουνα με κουβέρτες. Μιας και το σπίτι ζεσταινόταν με μαγκάλι, άρα υποτυπωδώς, μια κουβέρτα δεν ήταν αρκετή. Υπήρχε και δεύτερη συνήθως αλλά κι μια άσπρη κουρέλου από πάνω που κράταγε κοντά μας τα σκεπάσματα. Αντίθετα οι γονείς μου σκεπάζονταν με πάπλωμα. Μάλλον βαμβακερό, αρκετά βαρύ και χοντρό. Τότε δεν ήταν της μόδας τα πουπουλένια που υπάρχουν σήμερα (και θα τα δούμε παρακάτω). Για πιο ζεστό πάπλωμα τότε, υπήρχαν αυτά που ήταν με μαλλί, αλλά βέβαια κόστιζαν πολλά. Όχι πως και τα άλλα με βαμβάκι ήταν φτηνά. Το πάπλωμα που λέγαμε ήταν η προίκα του πατέρα μου! Αλλά εγώ που είχα συνηθίσει με την κουβέρτα δεν το μπορούσα με τίποτα. Γιατί η κουβέρτα ερχόταν και τυλιγόταν γύρω μου, την καταλάβαινα. Ενώ το πάπλωμα έστεκε μακρυά και άφηνε μπόλικο αέρα που μου φαινόταν (τουλάχιστον) πως δεν με ζέσταινε.
13 Φεβρουαρίου 2015
Δαρδανέλια
Το να περνάς τα Δαρδανέλια, το γνωστό μας Ελλήσποντο είναι μια ιδιαίτερη αίσθηση. Ακόμα κι οι στενοί κόλποι της Μυτιλήνης φαίνονται πλατείς σε σχέση με τα στενά αυτά.Κι έχει μπόλικα χιλιόμετρα που πας παράλληλα με τα στενά. Τα καράβια που πάνε παράλληλα με σένα πότε σε προσπερνάνε και πότε τα προσπερνάς, έτσι κι αλλιώς λόγω στενών η ταχύτητες είναι χαμηλές.
11 Φεβρουαρίου 2015
Χιόνια στο χωριό
Συνήθως λέγεται "χιόνια στο καμπαναριό", αλλά το καμπαναριό δεν φαίνεται. Έτσι "χιόνια στο χωριό" με μερικές φωτογραφίες από το παράθυρο. Ακόμα χιονίζει. Οπότε πού να κυκλοφορήσω. Βασικά, χωρίς σχόλια. Τέτοιες στιγμές δεν νομίζω να χρειάζονται λόγια...
09 Φεβρουαρίου 2015
Σουφλέ με τυρί
Το γνήσιο σουφλέ. Τρίτο στη σειρά, να το εξαντλήσουμε το θέμα. Αυτό είναι όμως σκέτο. Δεν έχει ζυμαρικά και το φούσκωμα είναι των τυριών και μόνο. Το θέμα είναι πως το σουφλέ αυτό πρέπει να σερβιριστεί με το που θα βγει απ' το φούρνο γιατί όταν σταθεί πέφτει. Αντί για μπεσαμέλ μπορεί να μπει ψίχα φρέσκου ψωμιού (ή ψωμιού τοστ).
07 Φεβρουαρίου 2015
Σουφλέ Ζυμαρικών 2
Και μιας κι άρχισα με τα σουφλέ, ας βάλω όλες τις παραλλαγές. Τι έχει το σημερινό; Ερμόλ αντί για γάλα. Κάτι σαν κρέμα δηλαδή. Α, ναι. Αυτό έχει και αυγά.
05 Φεβρουαρίου 2015
Σουφλέ Ζυμαρικών
Σιγά δηλαδή. Και σε τι διαφέρει απ' τα μακαρόνια της τεμπέλας; Ελάχιστα. Απλά εδώ τα ζυμαρικά είναι βρασμένα από πριν. Και γιατί; Πιο εύκολα είναι και δεν θεωρώ το αποτέλεσμα κάτι το διαφορετικό, Τότε γιατί το παρουσιάζω; Γιατί προχθές ο Δημήτρης σκέφτηκε σουφλέ κι έριξα μια ματιά στα αρχεία μου. Το βρήκα το σύγκρινα, έφτιαξα τεμπέλα αλλά είπα πως ευκαιρία να βάλω και το σουφλέ για όποιον προτιμάει κάτι πιο κλασικό :) Για βάση εδώ προτείνονται οι χυλοπίτες.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)