24 Φεβρουαρίου 2024

Φύλλο Περέκ

Το σημερινό θα είναι κατά κύριο λόγο φωτογραφικό. Για να ισορροπήσουμε το προχτεσινό της χαβίτσας που δεν είχε καθόλου φωτογραφίες. Να κρατήσουμε το ισοζύγιο. Καταρχάς να πω τι είν' αυτό το φύλλο το περέκ (που το βλέπω και σαν μπασλαμά). Είναι φύλλο για πίτες προψημένο, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να διατηρηθεί για πολύν καιρό χωρίς να χρειάζεται ψυγείο. Αυτό έχει και το μειονέκτημα πως τρίβεται εύκολα (σπάει σε κομμάτια) αλλά δεν μου δημιούργησε πρόβλημα στη χρήση. Αυτό που έχω στην αρχή είναι από τη Δράμα, γενικά βρίσκεται στη Μακεδονία όπου ζουν Πόντιοι (ποντιακό υλικό είναι), στην Αθήνα τέτοιο φύλλο βρίσκεται σε λίγα μέρη.

Εγώ το γνώρισα κάποια στιγμή που είχαμε πάει εκδρομή στα λουτρά Πόζαρ. Εκεί απέξω ήταν ένα μαγαζί που είχε κρεμασμένες σακούλες με κάτι σαν λεπτές πίτες μέσα. Πιο λεπτές απ' τις αραβικές που ήξερα (ή τις τορτίγες). Η Μαρία ρώτησε τι είναι και της είπαν πως είναι ξερό φύλλο για πίτες. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο βρέξιμο και χρησιμοποιείται όπως και το φρέσκο. Πήραμε να το δοκιμάσουμε.

Το κακό ήταν πως το σακούλι το μετακομίσαμε περαδώθε. Ήταν μέρες στ' αυτοκίνητο, από κει πήγαμε στο χωριό κι εκεί το χρησιμοποιήσαμε κι έτσι είχε σπάσει. Όμως δεν μας χάλασε καθόλου. Ράντισμα, στρώσιμο στο κάτω μέρος ενός λαδωμένου ταψιού, από πάνω η γέμιση (στις φωτογραφίες είναι σπανάκι και κολοκύθι με τραχανά).

Στρώνουμε κι από πάνω ραντισμένο φύλλο,

ρίχνουμε και λίγο λάδι κι έτοιμη η πίτα.

Στο φούρνο για λίγη ώρα (το φύλλο είναι προψημένο κι έτσι δεν θέλει πολύ, τα υλικά μέσα είναι ψιλομαγειρεμένα)

κι έτοιμη η πίτα μας.

Βέβαια, αυτό που δεν μπορώ να έχω με το φύλλο αυτό είναι πλαϊνά. Φύλλο πάνω, φύλλο κάτω, στην άκρη ή πρέπει να αυτοσχεδιάσω με κομμάτια φύλλο ή να τ' αφήσω να κολλήσει στο ταψί (άρα καλό λάδωμα).

Εύκολα και γρήγορα το να φτιάξεις μια πίτα μ' αυτό, οι Πόντιοι διαβάζω πως την φτιάχνουν και στο τηγάνι (και μάλλον θα γίνεται σαν τζουσλεμές, αλλά εκεί το φύλλο είναι φρέσκο).

Πόσα φύλλα βάζω; Τόσο όσο να στρωθεί το ταψί μου. Δεν θέλει πολύ. Άντε ενάμισι φύλλο ύψος. Κι άλλο τόσο από πάνω.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, άλλο να το περιγράφω κι άλλο να το τρως 😀

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.