17 Ιανουαρίου 2022

Ανταπόκριση από Βερολίνο - περί κορονοϊού

Ακόμα κάτι γερμανικό: πώς αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί τον κορονοϊό. Κι αυτό γιατί αρκετοί με ρώτησαν τις μέρες που ήμουν στο Βερολίνο. Η απάντησή μου θα είναι με βάση αυτά που είδα στην ευρύτερη περιοχή. Βλέπετε τις τελικές αποφάσεις για τέτοια θέματα (υγείας, παιδείας) τις παίρνει το κάθε κρατίδιο κι η κεντρική κυβέρνηση μόνο να υποδείξει μπορεί και να προσπαθήσει για κάποια ομοιομορφία, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Αυτό λοιπόν που κυριαρχούσε στα Βερολίνο και το Βραδεμβούργο (το κρατίδιο, όχι μόνο την πόλη) ήταν τα τεστ. Ας πούμε στο δρόμο υπήρχαν πινακίδες σαν την παραπάνω με την προτροπή "τεσταριστείτε".

Πολλά κέντρα για να κάνει κάποιος τεστ. Κι όταν λέμε τεστ εννοούμε ράπιντ τεστ κυρίως (και παράλληλα και τα PCR). Τα σελφ τεστ εκεί δεν τα ξέρουνε. Και, βέβαια, δωρεάν. Όχι πως αν ήθελες να πληρώσεις δεν δεχόντουσαν τα λεφτά σου αλλά γιατί να το κάνεις. Άλλα κέντρα ήταν σε κτίρια αλλά πολλά ήταν σε κάποιο ίζομποξ ή ακόμα και σε σκηνές. Σ' όλες τις γειτονιές. Ακόμα ακόμα και μέσα στις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές!

Αν δεν θέλεις να περιμένεις στην ουρά μπορείς να κανονίσεις εκ των προτέρων ραντεβού, υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες οι παραπάνω σύνδεσμοι είναι μόνο τρεις που είχα κρατήσει πριν το ταξίδι αφού για την επιστροφή χρειαζόμουν τεστ (για τη σχετική εμπειρία στο τέλος).

Οδηγίες του τι σημαίνει μάσκα καθώς και υπενθύμιση ότι αν δεν φοράει κάποιος μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα ΜΜΜ ντε) αυτό σημαίνει πρόστιμο 50€, κάτι που το λένε και τακτικά τα μεγάφωνα. Γενικά, το μέτρο τηρείται, σπάνια να δεις κάποιον χωρίς μάσκα στα μέσα. Στο δρόμο οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές. Εκτός απ' τα ΜΜΜ υποχρεωτικές είναι και σε όλους τους κλειστούς χώρους με τα γκαρσόνια να είν' απ' αυτούς που συνήθως παραβιάζουν το μέτρο.

Κι όταν λέμε μάσκες εννοούμε τις ΚΝ95 (και τις αντίστοιχες). Γίνονται δεκτές και οι χειρουργικές αλλά με σύσταση για ΚΝ ή τις άλλες διπλές (που δεν τις είδα). Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τις ΚΝ, υπολογίζω κάπου το 80%, κι ένα 18% τις χειρουργικές (ενώ το υπόλοιπο 2% ή και λιγότερο είν' αυτό που δεν φοράει μάσκα). Το κόστος τους, απ' ό,τι μου είπε ο Δημήτρης είναι στο ευρώ αν τις πάρεις μία μία, αν αγοράσεις κουτί το κόστος πέφτει, ανάλογα με την ποσότητα μπορεί να είναι και κάτω από μισό ευρώ.

Γενικά η πρόβλεψη είναι για είσοδο των 2 ή των 3 G: νοσήσαντες και εμβολιασμένοι (τα 2) και μετά από τεστ (το 3 - στα γερμανικά όλες αυτές οι λέξεις αρχίζουν από G: genesen, geimpft, getested αντίστοιχα). Οι έλεγχοι γίνονται στην είσοδο, ακόμα και στις χριστουγεννιάτικες αγορές που λέγαμε. Ας πούμε σαν να γίνεται έλεγχος όταν πας να μπεις σε λαϊκή!

Γενικά δεν υπάρχουν οι απαγορεύσεις για το πού κάθεσαι. Στα μέσα όλες οι θέσεις είναι διαθέσιμες. Μόνο σε εκκλησίες είδα ομαδοποιήσεις και χαρτάκια "εδώ καθόμαστε".

Κι υπάρχουν και παραδείγματα που να καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει απόσταση 1,5 μέτρο!

Αλλά και υπενθυμίσεις για εκεί που χρειάζεται η μάσκα. Κι όχι κρατώ έναν καφέ και δεν φοράω μάσκα. Μόνο αν είσαι σε ορθάδικο και πίνεις ή τρως. Τέλος :)

Και τώρα λίγα περί κόστους τεστ και περί του πώς γίνεται στην πράξη (η εμπειρία μου): Το κόστος είπαμε είναι τσάμπα, αλλά υποτίθεται πως αυτό είναι για τους Γερμανούς. Για τους άλλους (τους τουρίστες όπως εγώ αλλά και για τους Γερμανούς που θέλουν να ταξιδέψουν) κανονικά είναι με πληρωμή (13€ και κάτι βρήκα το ράπιντ στην πόλη, στο αεροδρόμιο 50!) αλλά και το τσάμπα μια χαρά εξυπηρετεί αφού είναι προσωποποιημένο. Για τα PCR το κόστος είναι ανάλογα πότε το θέλεις. Αν περιμένεις να βγουν τ' αποτελέσματα κάποια στιγμή (μετά από 24 - 36 ώρες) τότε καθαρίζεις μ' ένα 50άρικο (αν χρειάζεται μπορεί να το κάνεις τσάμπα με συνταγή, μαθαίνω). Αν τα θες γρηγορότερα (να μην τα θες; ) το κόστος ανεβαίνει. Το θες μεσ' την ημέρα; 75€. Θες απάντηση στο μισάωρο. Έχουμε αλλά θα το πληρώσεις. 110 (εκεί που είχα πάει εγώ, 180 στο αεροδρόμιο).

Για το τεστ είχα ψάξει από πριν φύγουμε από εδώ. Μου είπε ο Δημήτρης γι' αυτό που πηγαίνει συνήθως αυτός (που είναι κοντά στο σπίτι του). Το είδα, πήγε κι έκανε και ένα για να μου δείξει την απάντηση να την αξιολογήσω πόσο κατάλληλο ήταν, είχε το όνομά του και τον αριθμό διαβατηρίου πάνω του, μια χαρά λοιπόν. Το ήθελα την πρωτοχρονιά το απόγεμα. Μπαίνω στο σάιτ τους, βλέπω πως ήταν ανοιχτά εκείνη τη μέρα μέχρι τις 6 το απόγεμα. Για να κλείσεις ραντεβού ήθελε να κάνεις εγγραφή κι αφού ο Δημήτρης είχε κάνει του λέω να κάνει μια κράτηση για 4 άτομα. Το έκανε 2 - 3 μέρες πριν και του ήρθε μέιλ επιβεβαίωσης.

Πρωτοχρονιά πρωί, κατά τις 11:30 έρχεται καινούριο μέιλ: το ραντεβού σας ακυρώνεται. Πώς και γιατί δεν έλεγε τίποτα. Στο σάιτ να δέχεται καινούριο ραντεβού την ίδια ώρα, αλλά ο Δημήτρης να λέει πως αυτό θα ήταν ατελέσφορο αφού λίγο αργότερα θα ερχόταν νέο ακυρωτικό. Αποφασίζουμε πως καθώς θα βγαίναμε για βόλτα να περάσουμε από κει και να δούμε τι γίνεται κι αν όχι να δούμε πού θα ψάξουμε αφού δεν είχαμε πολλά περιθώρια (μην ξεχνάμε πως πρωτοχρονιά = αργία, άρα δεν ήταν όλα ανοιχτά - τελικά στη βόλτα μας βρήκαμε κάνα δυο αλλά δεν μας χρειάζονταν πια). Πάμε από κει και μαθαίνουμε πως λόγω της ημέρας θάκλειναν στις 2 το μεσημέρι (γιατί δεν είχε περάσει αυτό στο σάιτ; Γιατί μόνο στα στερεότυπα οι Γερμανοί είναι πλήρως οργανωμένοι. Στην πράξη το σύστημα πάσχει κι εκεί). Πάντως, αφού είχαμε ραντεβού έστω κι αν είχε ακυρωθεί θα μας εξυπηρετούσαν αμέσως. Οπότε ανεβαίνουμε (ήταν στον 1ο όροφο), έλεγξε τα χαρτιά μας (το διαβατήριο για την ταυτοπροσωπία), τα στοιχεία ήταν περασμένα από το ραντεβού, ξεκινάμε. Από μένα πήραν δείγμα στις 12:32. Στις 13:42 είχα το σχετικό έγγραφο στο μέιλ μου, στα Γερμανικά και στα Αγγλικά, με τις σχετικές σφραγίδες και υπογραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.