22 Ιανουαρίου 2016

Εκμέκ Κανταΐφι (Φωτεινής)

Μιας και μπήκε το σαν εκμέκ γλυκό (αν και, εκμέκ στα τούρκικα πάει να πει ψωμί και το τι υλικό ακριβώς θα μπει σαν ψωμί είναι σχετικό, το τσουρέκι πιο κοντινό είναι) είπα να βάλω σήμερα και τη συνταγή για εκμέκ κανταΐφι που μου είχε δώσει η (χρυσοχέρα) Φωτεινή :)

Υλικά

250 γρ. φύλλο κανταΐφι
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
φλούδα ή ξύσμα λεμονιού για άρωμα

Για την κρέμα

4 αβγά
1/2 φλιτζάνι νισεστέ
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
4 φλιτζάνια γάλα

Για το γαρνίρισμα

500 γρ. σαντιγί άγλυκη
αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ανοίγω το κανταΐφι με το χέρι να αφρατέψει. Το απλώνω στο ταψί το ραντίζω με το βούτυρο και το ψήνω για μισή ώρα στους 180º C.
Βράζω το σιρόπι για 5’ (να μην δέσει πολύ) και περιχύνω το φύλλο με το που θα το βγάλω από το φούρνο (έτσι θα γίνει συγχρόνως τραγανό και μαστιχωτό).
Ανακατεύω τα υλικά (πλην γάλα) της κρέμας σε ένα κατσαρόλι με το σύρμα να γίνει ένας ομοιόμορφος πυκνός χυλός, προσθέτω και το γάλα, βάζω το κατσαρόλι στη φωτιά και το βράζω ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
Τραβάω την κρέμα από τη φωτιά και βάζω στην επιφάνειά της προσεχτικά λίγο νερό για αν μην κάνει κρούστα και την αφήνω να κρυώσει. Όταν κρυώσει προσθέτω τη μισή σαντιγί κουταλιά – κουταλιά για να γίνει μια αφράτη βελούδινη κρέμα που ρίχνω πάνω στο κανταΐφι.
Το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά. Γαρνίρω με την υπόλοιπη σαντιγί και τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.