Πριν μερικές μέρες βρεθήκαμε με την Κατερίνα. Είχαμε χρόνια να βρεθούμε. Απ' το πανεπιστήμιο. Αλλά τον τελευταίο καιρό έχουμε αρχίσει να ξαναβρισκόμαστε με διάφορους από τα τότε. Στην αρχή ηλεκτρονικά, μέσω του φατσοβιβλίου και αργότερα κι από κοντά. Και πολύ μ' αρέσει. Εν πάση περιπτώσει, ας πάμε στα μουστοκούλουρα. Η Κατερίνα είν' απ' την Κέρκυρα. Βρεθήκαμε στο Θησείο. Και έφερε μαζί της μερικά μουστοκούλουρα να έχουμε για μεζέ. Μόνο που δεν ήταν σαν τα συνηθισμένα που φτιάχνω εγώ. Ήταν πικάντικα. Μ' άρεσαν. Ζήτησα τη συνταγή. Μου την έστειλε. Στη φωτογραφία είναι μερικά απ' τα δικά της που περίσσεψαν και μας τα έδωσε. Γιατί ενώ είχα τη συνταγή, όταν έφτιαξα καινούρια το ξέχασα. Στην επόμενη δόση πάλι.
Υλικά
3 νεροπότηρα μούστο1 ποτήρι κρασιού ούζο
2 νεροπότηρα λάδι
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1,5 κουταλάκι κανέλα
1,5 κουταλάκι γαρίφαλο
1,5 κουταλάκι πιπέρι
3 κουταλιές μάραθο
4 κουταλάκια σόδα
2 έως 2,5 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
(Δεν είχε πολλά, τη συμπληρώνω)Ρίχνω σε μια μεγάλη λεκάνη το λάδι, το μούστο, το ούζο, τη ζάχαρη και την κανέλα και τ' ανακατεύω. Προσθέτω τα μυρωδικά. Σ' ένα μπολ ρίχνω τη σόδα και την αναμειγνύω με το αλεύρι και το ρίχνω σιγά - σιγά στα υγρά ν' αρχίσει να "δένει" το μείγμα και να γίνει μια ζύμη ομοιογενής αλλά μαλακιά (ίσως κολλάει ελαφρώς στο χέρι).
Αδειάζω τη ζύμη σε μια λεία και ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνω με τα χέρια για 5 - 6 λεπτά αν χρειάζεται.
Πλάθω κορδόνια πάχους περίπου 1 εκ., τα κόβω και σχηματίζω μικρά κουλουράκια.
Αφού τα κάνεις μπαστουνάκια τα κυλάς στο σουσάμι. Τα βάζεις σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνεις 15'-20' περίπου ή τέλος πάντων να ροδίσουν.
Παρατηρήσεις (της Κατερίνας)
- Αυτή είναι η αρχική συνταγή. Εγώ αντί για μούστο βάζω πετιμέζι και καθόλου ζάχαρη. Αλλά και μούστο να βάλεις νομίζω ότι είναι πολύ 2 ποτ. ζάχαρη.
- Συνήθως κάνω τη μισή ζύμη γιατί πιάνονται τα χέρια μου να πλάθω 6 ταψιά κουλουράκια.
- Το αλεύρι είναι σίγουρα 2 κιλά και μετά το ρίχνεις λίγο λίγο, γιατί το 2,5 είναι πολύ νομίζω.
Παρατηρήσεις (δικές μου)
- Ο μούστος πρέπει να χρησιμοποιηθεί φρέσκος, κάτι που βρίσκεται μόνο τον Σεπτέμβρη κι αυτό δύσκολα αν δεν έχεις δικό σου κλήμα. Εκτός αν τον βρεις και τον κρατήσεις στο ψυγείο μερικές βδομάδες ή στην κατάψυξη κάμποσους μήνες. Αντίθετα το πετιμέζι το φτιάχνεις την εποχή που είν' ο μούστος και το κρατάς όσο θέλεις (κάνα χρόνο εκτός ψυγείου, δυο - τρία στο ψυγείο).
- Μιας και τα κουλούρια αυτά είναι πικάντικα, όπως μας είπε η Κατερίνα, είναι εξαιρετικός μεζές για κρασί.
- Τα συγκεκριμένα μουστοκούλουρα, χρειάζεται να γίνουν πιο ξερά, πιο μπισκοτένια.
- Η ζύμη είναι μπόλικη, όπως λέει κι η Κατερίνα. Ακόμα κι η μισή δόση, είναι μπόλικη για αρτοπαρασκευαστή, άρα πάμε στο 1/3 (1 ποτήρι πετιμέζι και τα λοιπά αντίστοιχα).
- Το πιπέρι είναι αρκετό, όπως και το μάραθο. Πρέπει να φαίνονται στον ουρανίσκο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.