Όταν περνάς τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας χρειάζεται να έχεις τα φώτα του αυτοκινήτου αναμμένα συνέχεια 24 ώρες το 24ωρο. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό ισχύει και για τη Βουλγαρία, αλλά τόσο η Αλβανία όσο και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας το έχουν καθιερώσει. Και στην Ουγγαρία και δεν θυμάμαι πού αλλού ακόμα. Αυτό δεν είναι παράξενο. Θεωρητικά και στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση αλλά μόνο για μηχανές και μηχανάκι. Για τα αυτοκίνητα όχι, αν και πολλά αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα απ' τη μάνα τους (την κατασκευάστρια εταιρία δηλαδή) με ένα σύστημα που μόλις ανάβεις τη μηχανή να ανοίγουν και τα ειδικά φώτα ημέρας, συνήθως μια σειρά από λεντάκια.
Έχει αποδειχτεί πως τα φώτα αυτά βοηθάνε να είναι ένα αυτοκίνητο ευδιάκριτο από μακριά. Έτσι σε κάποιες χώρες ήταν υποχρεωτική η τοποθέτηση τέτοιων φώτων και οι εταιρίες το γενικεύσανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση το έκανε υποχρεωτικό για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2011. Αλλά σε κάποιες χώρες αυτό μάλλον δεν είναι αρκετό.
Γιατί το λέω αυτό; Από την εμπειρία μου στα φετινά ταξίδια. Με σταμάτησαν δυο φορές για να μου υποδείξουν να έχω αναμμένα τα μεσαία φώτα ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας. Την πρώτη φορά στο Μαυροβούνιο. Περνώντας τα σύνορα είχα δει την προειδοποίηση που λέει ότι η χρήση φώτων είναι υποχρεωτική 0 - 24. Είχα ανάψει, λοιπόν, κι εγώ τα μικρά φώτα (τα θέσεως) και πήγαινα όταν με σταματάει ένας τροχονόμος και μου λέει πως πρέπει να είναι αναμμένα τα μεσαία. Πώς το είπε; Έβαλε το χέρι του μέσα και γύρισε το διακόπτη των φώτων!
Από τότε το ήξερα και φρόντιζα να ανάβω τα φώτα με το που ξεκίναγα, αν και αν δεν είσαι συνηθισμένος αυτό δεν είναι εύκολο. Έτσι είχαμε πει πως με το που μπαίναμε στο αυτοκίνητο, όποιος το θυμόταν πρώτος θα έκανε την υπενθύμιση κι αν ο οδηγός τα είχε ήδη ανάψει τόσο το καλύτερο. (Ήμασταν πολλοί οι οδηγοί).
Το ίδιο συνέβει και στην Αλβανία. Εκεί, δεν τα είχα ανάψει γιατί δεν είχα δει την πινακίδα στα σύνορα. Είτε δεν υπήρχε είτε δεν την πρόσεξα. Αλλά για να είμαι σίγουρος είχα ανάψει τα μικρά με το σκεπτικό πως κάλλιο να υπάρχει έστω και λίγο παρά καθόλου. Προσπαθούσαμε να καταλάβουμε το τι ίσχυε παρατηρώντας τα άλλα αυτοκίνητα, αλλά δεν είχαμε καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα. Ώσπου μας σταματάει πάλι ένας τροχονόμος έξω απ' την Κορυτσά και γίνεται ακριβώς η ίδια φάση. Βάζει το χέρι του, ανάβει τα φώτα, αλλά εδώ μας έκανε και υπόδειξη. Στα Ελληνικά!
Ετικέτες
- αλλαντικά
- αυγό
- Γερμανία
- διαιτητικά
- επετειακά
- ζαχαροπλαστική
- ζυμαρικά
- ζύμη
- κέικ
- κοινωνία
- κρεατικά
- κρέμα
- κρεμμύδια
- λαδερό
- λαχανικά
- Λέσβος
- μαρμελάδα
- μεζές
- οδηγίες
- οσπρια
- πατάτα
- ποτό
- πουλερικά
- προσωπικές ιστορίες
- ρύζι
- σαλάτα
- σάλτσα
- σούπα
- σχάρα
- σχολείο
- τηγάνι
- τουριστικοί προορισμοί
- τυρί
- φαγητό
- φούρνος
- φρούτο
- χρήμα
- ψάρι
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη, πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις! Δεν έχω άποψη προσωπική για τα μέρη αυτά, θα ήθελα όμως να τα επισκεφτώ. Οι προσωπικές σου παρατηρήσεις και εκτιμήσεις πιστεύω πως βοηθούν τον ενδιαφερόμενο. Ευχαριστούμε! Να έχεις πάντα ταξίδια με εμπειρίες ....