22 Ιουνίου 2014

Τάρτα με φράουλες

Όπως έγραφα προχτές, την περασμένη Τετάρτη ήταν τα γενέθλια της Ειρήνης. Εκείνη η μέρα της βγήκε λίγο τρέχοντας, τις προκύψανε διάφορες υποχρεώσεις κι είπαμε σε ένα κενό που θα είχε να κόβαμε κάτι σαν τούρτα. Και λέω σαν τούρτα μιας και καλοκαιριάτικα δεν ήθελε τούρτα, αλλά κάτι πιο δροσιστικό, πιο καλοκαιρινό. Και ω του θαύματος, σε ένα περιοδικό που πήρε έπεσε πάνω στη συγκεκριμένη τάρτα. Της άρεσε η ιδέα και τη φτιάξαμε (πληθυντικός της μεγαλοπρεπείας, η Μαρία την έφτιαξε) αν και, με αρκετές τροποποιήσεις είτε από πρακτική δυσκολία είτε από κακή επιλογή. Το βασικό ήταν να βρούμε φράουλες, που αυτή την εποχή δεν είναι πολύ δύσκολο, υπάρχουν ακόμα. (Αν δεν βρίσκαμε είχε βρει κάτι εναλλακτικό). Το δύσκολο όμως ήταν να βρούμε ρυζάλευρο. Όπου κι αν έψαξα δεν τα κατάφερα. Σε πολλά σουπερμάρκετ πήγαμε, ρυζάλευρο δεν βρήκαμε. Έτσι, αποφασίσαμε να αντικατασταθεί από κορνφλάουρ, κάτι όμως που το έκανε πιο σφιχτό (μάλλον τότε δεν θέλει αλεύρι καθόλου). Άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί "άνθος ορύζης" (αν βρεθεί κι αυτό) ή να βραστεί λίγο ρύζι (μισό φλιτζάνι) και να πάρουμε το νεράκι με όλη του την κόλλα. Αλλά αρκετά με τα εισαγωγικά, ας προχωρήσω στη συνταγή.

Υλικά

300 γρ φράουλες

Για τη βάση

300 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
170 γρ. κρύο βούτυρο
1 αυγό
2 κουταλιές νερό παγωμένο

Για την κρέμα

1 κιλό γάλα
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές ρυζάλευρο
1 βανίλια

Εκτέλεση

Ανακατεύω καλά το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτω το βούτυρο σε κυβάκια και ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτω και τ' αυγό και συνεχίζω το ζύμωμα και ολοκληρώνω με το νερό. Τυλίγω τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για καμιά ώρα.
Βγάζω τη ζύμη, την ανοίγω στο μέγεθος της ταρτιέρας (ναι, ξέρω, στη φωτογραφία δεν είναι ταρτιέρα, αλλά τι να κάνουμε, αυτό το σκεύος μας έλειπε) και την απλώνω φροντίζοντας να καλύψω και τα τοιχώματα και αφού την τρυπήσω μ' ένα πιρούνι, την ψήνω στους 180 βαθμούς για 10'.
Βάζω σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το  ρυζάλευρο και τη βανίλια και τα χτυπάω καλά με το σύρμα. Προσθέτω το γάλα ζεστό και βάζω το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 5' να πήξει, ανακατεύοντας συνέχεια.
Ξεφορμάρω την ψημένη τάρτα και την γεμίζω με την κρέμα, Την αφήνω να μισοκρυώσει και να πήξει και προσθέτω τις φράουλες κομμένες.
Εναλλακτικά προσθέτω φρούτα του δάσους ή ακόμα και με φιστίκι Αιγίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απόψεις; Ιδέες; Αντιρρήσεις; Παραλλαγές;
Όλα ευπρόσδεκτα.